Despre alt fel de gunoi

Periodic, verific grila de posturi, eventual şi programe, oferite cu generozitate de firmele de cablu şi descopăr oripilat emisiuni de dezbateri cu caţe piţipoance, zugrăvite la greu şi siliconate, mai mult goale ori cu blugii flenduri, împreună cu juni băieţi-de-băieţi, bărboşi sau „cu trei tuleie la pogon“, piţiponci şi ei, hlizindu-se, răţoindu-se unii la alţii ori pipăindu-se. Se dezbat chestiuni grave ca: vai, tu, cum te-ai machiat, îmbrăcat, mamma mia!, dar ce scumpeturi pe tine, fată… Apoi X, mare sculă la asemenea mascarade, s-a combinat cu cutare „vedetă“ (de care n-a auzit nimeni). Ori se iau personaje precum Prigoană, cu sau fără Bahmuţeanca, Andreea Marin, care se tot mărită şi dezmărită, şi se trece la bârfă… Şi dăi, şi dăi… Cică însăilările astea cu inşi semialfabetizaţi şi chiar grobieni, dodoloţi, pretinşi filosofi… sunt emisiuni pentru tineri!

Deschid la întâmplare (pe Net) şi câteva tabloide şi dau peste ştiri ca: Y (fotbalist de calibru galactic!) nu mai e cu „focoasa“ cutare fiindcă s-a încurcat cu bruneta sexi şi mai şi; milionarul Nea Cutare i-a făcut-o marelui artist Ixulescu, luându-i metresa; un semeţ personaj mediatic nici n-a văzut-o pe supervedeta Z când a trecut pe lângă el, altul îşi reface viaţa după a IV-a, a V-a căsnicie… Un fost brânzar, acum mare baştan de fotbalişti, reprofilat când în vindecător de covizi, când în cel mai tare din parcare şi în cele sfinte, şi-a boţit scumpete de bolid…

Nu ştiu ce rating au asemenea făcături mediatice, dar pentru mine sunt câteva lucruri care îmi dau de gândit: în România, nu toţi tinerii freacă menta prin baruri, locante, cluburi de fiţe, case de modă… spărgându-se în figuri cu banii babacilor sau ai „guguştiucilor“. Până la 18 ani, peste 2,6 milioane sunt şcolari, iar emisiuni, discuţii de bun-simţ pentru/despre vârsta lor nu găseşti să tragi cu tunul. Apoi, între 18 şi 23-24-25… ani sunt pe băncile facultăţilor, punând cărămidă peste cărămidă la viitorul lor. Fireşte, numărul studenţilor noştri e mai mic decât al occidentalilor, dar n-a coborât sub 400.000 admişi anual.

În rest, ceilalţi tineri în majoritate sunt la lucru, muncesc de dimineaţă până seara, adesea şi noaptea, pentru a-şi face rost de o casă, de o familie, o maşină, pentru a creşte un copil, un căţel, un pisoi şi când vin frânţi de oboseală de la muncă dau peste destrăbălaţi şi destrăbălate la TV care-şi etalează generos goliciunile, că pentru spirit locul e viran.

Nici pentru ei abordări mediatice n-am văzut căci la televiziunile româneşti nimeni nu e preocupat de muncă, ci numai de distracţie. Şi atunci cui se adresează televiziunile cu asemenea produse care promovează nonvaloarea, prostul gust, vagabondajul, imoralitatea, promiscuitatea, criminalitatea în direct?

Să nu vă gândiţi că gunoiul nu apare în „dezbaterea politică“, unde le putem admira statura morală de măreţi „bărbaţi de stat“ unora ca Marean Vanghelie, condamnat la 11 ani şi 8 luni pârnaie pentru o mită (comision) de peste 30 milioane de euro care, aşa semianalfabet cum e, vine să-şi înveţe poporenii… Vă mai amintiţi cum plângea pe umărul sărac al şcolii? Ei, bine, cu banii furaţi dispăreau toate haznalele din fundul curţii şi nu mai aveam copii înecaţi în rahat! Mai apar zilnic Cristian Rizea, fugit din ţară după o condamnare de 4 ani şi 8 luni pentru tranzacţii dubioase de peste un milion de euro, aflat acum în custodia serviciilor ruseşti ca mare sculă de patriot ce se dă; Miron Mitrea, devenit după încarcerare mare figură de analist politic, aşa „proaspăt ieşit de sub camion“…; Daniel Dragomir, fost sereist fugit cu tot cu banii furaţi; Dan Voiculescu, 10 ani „la Mititica“, cu articole frecvente pe teme de finanţe (la care se pricepe!)… Toţi se dau mari rrromâni, sacrificându-se pentru „biet român, saracul“ ca învăţători ai neamului! Şi mulţi alţii.

Aşa că să nu ne mai bocim: mulţimile de Pârţag, Caşchetă, Leana lu’ Costel, manţogari, paradei, miştocari, cartierişti… promovate cu osârdie de mass-media, şi-au trimis în parlament şoşoci şi tanaşi ca să ne reprezinte interesele… Vezi, bine, în Românica lor nu se mai nasc şi oameni cinstiţi, harnici şi înţelepţi! Votaţi Pârţag preşedinte!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: