Senatorul PSD Ioan Stan:

Niciun ban european nu va ajunge în economie în 2021

> Potrivit liderului social-democrat sucevean, sub Guvernul Cîţu trăim acelaşi moment crunt ca în 2016, când „tehnocraţii” domnului Cioloş nu au făcut nimic pentru ţară

Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri, că rezultatul aroganţei coaliţiei PNL – USR-PLUS – UDMR, care a refuzat în mod repetat propunerile PSD de colaborare şi consens politic în interesul naţional al României, va fi „zero fonduri europene”.

„Practic, sub Guvernul Cîţu trăim acelaşi moment crunt ca în 2016, când «tehnocraţii» domnului Cioloş nu au făcut nimic pentru ţară. Şi atunci, ca şi acum, avem de-a face cu un guvern care nu este în stare să administreze ţara, care prin nepriceperea sa duce România către un dezastru economic” a spus Stan.

Senatorul social-democrat sucevean consideră că este „absurd şi dureros” că în 2021 niciun eurocent de la UE nu va ajunge în economia românească şi că, după eşecurile repetate cu aprobarea PNRR, actualul guvern a compromis total inclusiv atragerea de fonduri europene pe exerciţiul multianual obişnuit.

„Prin urmare nu doar că anul acesta rămânem fără bani europeni, dar sunt şanse mari ca nici anul următor să nu beneficiem de dânşii, totul datorându-se «profesionalismului» de care dă dovadă actuala coaliţie de guvernare formată din PNL – USR-PLUS – UDMR” a menţionat Stan.

El a arătat că, timp de 6 luni, Cristian Ghinea, ministrul „zero absolut” al Fondurilor Europene, n-a fost în stare să finalizeze negocierile pentru aprobarea unor documente-cheie precum Acordul de Parteneriat şi Programele Operaţionale, care au fost trimise toamna trecută ca draft la Bruxelles; acestea s-au întors cu observaţiile Comisiei în luna decembrie şi de atunci au rămas prin sertare.

„De asemenea, ministrul Ghinea n-a făcut nimic în vederea acreditării autorităţilor de implementare şi din acesastă cauză nu putem lansa ghiduri şi sesiuni de proiecte. În plus, sistemul informatic în care se depun şi administrează proiectele europene trebuie modificat în concordanţă cu ghidurile care ar fi trebuit lansate. Şi aici, totul este blocat şi suntem practic la zero!” a adăugat Ioan Stan.

Banii PNRR vor fi „doar pe hârtie”

Liderul social-democrat sucevean a mai atras atenţia că, de altfel, ministrul Ghinea şi-a bătut joc şi de cele câteva apeluri de proiecte ajunse la maturitate, pe care le-a găsit făcute când a ajuns la minister, oprind procesul de evaluare şi contractare.

„Astfel, ca un veritabil «profesionalist», a blocat şi absorbţia curentă, aferentă exerciţiului 2014-2020. Doar 0,4% s-au absorbit din acest exerciţiu cu Ghinea ministru la Fonduri Europene” a precizat Ioan Stan.

Conform senatorului sucevean, „cireaşa de pe tort”, culmea eficienţei ministeriale a lui Cristian Ghinea, o reprezintă tocmai PNRR, la care România va fi codaşa Europei.

„Deja s-a întârziat foarte mult faţă de alte ţări, iar România va fi printre ultimele sau chiar ultima ţară care va obţine aprobarea pentru fondurile respective. Drept urmare, nu vom mai avea timp ca în acest an să începem proiecte care să fie decontate din PNRR. Chiar dacă vom primi un avans de la Comisia Europeană, banii vor fi doar pe hârtie, pentru că nu vom avea nicio factură pe care să o decontăm din aceşti bani. În consecinţă, niciun ban european nu va ajunge în economie în 2021” a conchis Ioan Stan. (N.B.) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI