Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (23)

O societate în care se regizează frica ?!

 Ce urmează? „Care e proiecţia de viitor? În definitiv, de unde o să iasă noul «normal»? Poate din punctul 29 al Declaraţiei Universale: «avem o datorie faţă de ceilalţi oameni, ale căror drepturi şi libertăţi trebuie să le apărăm». Adică, să fim generoşi şi solidari. Să ne gândim la ce putem face şi nu la ce vrem să primim, să cumpărăm, să posedăm… Să facem din sănătate, educaţie, infrastructură socială adevăratele priorităţi. Să definim o mare putere nu după forţa militară şi locul în clasamentul producţiei/achiziţiei de armamente, ci după forţa ideilor şi valorilor pe care le propagă nu doar scriptic, ci şi faptic. Să ne gândim la palatele nelocuite şi la locuinţele «cutii de chibrituri» supraaglomerate. La tot ce ne-a lipsit ori ne-a încurcat în lupta cu pandemia. Să ne gândim la venitul universal datorat fiinţei umane. La plăcerea relaxării de după muncă, pe care mulţi încă nu o au, şi, de fapt… la cât de puţin ne trebuie ca să fim fericiţi. Probabil aceasta ar trebui să fie cea mai de seamă lecţie după pandemie, ca şi după orice război.” (Olga Gheorghe)

Limbă. Limba de lemn este una ecologică, nu poluează gândirea, deoarece nici nu o conţine.

Măritiş (forţat). Zeci de mii de fete din Asia sunt forţate să se căsătorească de familiile disperate din cauza sărăciei cauzate/ori agravate de pandemia de coronavirus, în timp ce militanţii pentru drepturile omului avertizează că astfel sunt anulaţi ani buni de progres în abordarea unei astfel de practici, notează AFP. Căsătoria copiilor a fost multă vreme obişnuită în comunităţile tradiţionale, din arhipelagul indonezian până în India, Pakistan şi Vietnam, dar numărul acestora a scăzut pe măsură ce organizaţiile caritabile au încurajat accesul la educaţie şi la serviciile de sănătate pentru femei. În momentul de faţă toate aceste eforturi sunt anulate, întrucât impactul virusului provoacă pierderi masive de locuri de muncă, lăsând părinţii să se lupte pentru a-şi hrăni familiile. „Toate câştigurile pe care le-am realizat în ultimul deceniu vor avea de suferit. Căsătoria copiilor este puternic înrădăcinată în inegalitatea de gen şi în structurile patriarhale. Toate acestea s-au agravat în epoca Covid” explică un expert. La nivel mondial se estimează că 12 milioane de fete se căsătoresc în fiecare an înainte de vârsta de 18 ani, potrivit ONU.

Regie. „Filosoful francez Michel Serres observă că trăim într-o «societate în care se regizează frica». Ca dovadă, să numărăm de câte ori revine cuvântul «moarte» în informaţiile de «fapt divers» ale fiecărei zile. Ce e de făcut? Mai pragmatic, un alt autor francez, Jean-Marc Bellot, propune, în locul soluţiei individuale, una ce apelează la colectivitate. Iar pentru aceasta, îi reaminteşte virtuţile. Însuşi Winston Churchill, cel care a spus că «democraţia este cel mai rău dintre regimuri, cu excepţia celorlalte», a emis, cu alt prilej, o constatare mai puţin cunoscută, dar nu mai puţin memorabilă: «Într-o conversaţie de numai cinci minute cu un alegător obişnuit, poţi obţine un argument-beton împotriva democraţiei». Ceea ce, nu-i aşa, vorbeşte tot despre valorile democraţiei, în care individul îşi poate spune cuvântul, iar acest cuvânt are greutate. Căci tot Churchill spunea: «Opinia publică trebuie să orienteze şi să controleze, în orice împrejurare, acţiunile miniştrilor, care sunt slujitorii şi nu stăpânii săi». Iată deci că nici măcar pentru Churchill democraţia nu e chiar atât de deprimantă cât s-ar fi crezut! Unei asemenea turnuri pesimiste, trebuie să-i existe însă şi o variantă luminoasă. «Bineînţeles, nu e vorba de a-i opune acestui catastrofism permanent un angelism suav şi naiv, ci de a ieşi din alternativa sterilă între atitudinea pesimistă şi cea optimistă faţă de viitor, de a o înlocui printr-o abordare realistă, lucidă, pragmatică şi constructivă» pledează Michel Serres, care exemplifică: «Fapte pozitive există în masă, în viaţa cotidiană a lumii: descoperiri hotărâtoare pentru viitor, creaţii colective, solidaritate, generozitate, legături transculturale etc. Trebuie doar să ştii să le promovezi»». (Corneliu Vlad)

Spionaj. Rusia şi China au intrat într-un adevărat război de spionaj cu americanii. Cele două state, primele care au anunţat că vor distribui un vaccin împotriva coronavirusului, şi-au aruncat în luptă cei mai buni spioni pentru a fura secretele. Ţinta serviciilor de informaţii ruse şi chineze au fost atât institutele de cercetare, cât şi companiile farmaceutice, transmite „The New York Times. Miza este – firesc – enormă: şi financiară, şi de putere… şi de imagine! Pentru a fura datele despre vaccin, hackerii au ales să atace o ţintă uşoară. În loc să lovească direct sistemele marilor companii farmaceutice, au ales să se infiltreze în reţeaua Universităţii Carolina de Nord şi ale altor terţi care sunt implicate în cercetările cu privire la vaccin. SVR, serviciul principal de informaţii al Rusiei, şi-a folosit toate resursele pentru a ataca centrele de cercetare din Statele Unite, Canada şi Marea Britanie implicate în obţinerea unui vaccin. Aceştia au fost descoperiţi de britanici. Fiind conştienţi de miza uriaşă, americanii şi-au mobilizat contraspionajul şi s-au concentrat pe apărarea secretelor. „Este un nou mare joc: spion contra spion, care implică principalele agenţii de informaţii şi care se desfăşoară cu o rapiditate nemaivăzută până în zilele noastre” scrie publicaţia. Dacă ruşii au ales o abordare mai simplă, chinezii au pus la cale un plan extrem de complex. Agenţii chinezi au furat informaţii direct de la OMS, pentru a putea ataca reţele informatice medicale relevante din Statele Unite şi Europa. Având în vedere că OMS deţine date despre toate vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, spionii chinezi au mers la sigur, fără să mai piardă vremea. Serviciile de informaţii din SUA au aflat despre planul Chinei încă din luna februarie, după ce CIA şi alţi agenţi monitorizau modul în care chinezii încercau să se infiltreze în agenţiile internaţionale, inclusiv în OMS. Datele obţinute de agenţii din SUA au stat la baza atitudinii reticente a Casei Albe faţă de OMS, considerată de Trump ca fiind „vândută chinezilor” (Evz.ro).

P.S. Dar de ce nu şi vândută, simultan…, inclusiv ruşilor!?. Întreb şi eu, naivul subsemnat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI