PSD Suceava 2020

Expoziţia „Aurul împăraţilor chinezi” a fost vernisată cu prezenţa online a partenerilor din China

> Constantin Emil Ursu: Este cea mai importantă expoziţie cu patrimoniu din 2020 adusă la Suceava

Expoziţia „Aurul împăraţilor chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli–Dinastia Ming. Colecţia Dong Bo Zhai” a fost vernisată luni la Muzeul de Istorie din Suceava cu prezenţa, online, a partenerilor din China care au contribuit la realizarea acesteia.

Directorul Muzeului Naţional al Bucovinei (MNB), Emil Ursu, a declarat că expoziţia ar fi trebuit să fie deschisă în aprilie, dar situaţia epidemiologică a împiedicat acest lucru.

„Aş face o legătură între situaţia epidemiologică şi această expoziţie. Două zone destul de afectate de această epidemie au sfidat totuşi Covid, deoarece viaţa merge mai departe, iar rezultatul este acum la Suceava” a spus Ursu.

Directorul MNB a mulţumit părţii chineze, arătând că Suceava este a doua localitate din ţară unde se prezintă expoziţia şi precizând că s-au făcut eforturi mari pentru ca piesele să fie mutate din Bucureşti în Suceava.

El le-a mulţumit lui Peter Kwok, proprietarul Muzeului de Arte Frumoase „Xi’an Quijang”, lui Howard Kwok, preşedintele Comitetului de Conducere, directorului Zhou Tianyou, precum şi specialiştilor cu care a avut o colaborare inedită, realizată online, dar deosebit de importantă. Ursu a mulţumit şi ambasadorului Chinei în România, Jiang Yu, care a transmis şi un mesaj cu ocazia acestui vernisaj.

Cele 145 de obiecte de patrimoniu găzduite de Muzeul de Istorie din Suceava sunt o dovadă a măiestriei inegalabile a meşterilor chinezi în arta prelucrării aurului, precum şi o dovadă a excepţionalului rafinament al curţii imperiale chineze în timpul dinastiei Ming (1368-1644), în special în perioada domniei împăratului Wanli (1573-1620).

Vasele, obiectele de podoabă, sceptrele realizate din aur şi decorate cu pietre preţioase sunt încărcate de simboluri specifice epocii, fiecare obiect şi fiecare decoraţie având semnificaţie pentru cel care îl primea. Traficate prin comerţul ilicit de antichităţi în Japonia, remarcabilele piese din colecţia Dong Bo Zhai aparţinând Muzeului de Arte Frumoase „Xi’an Qui-jang” au fost recuperate şi redate istoriei poporului chinez, chiar dacă nu se cunoaşte cu exactitate locul lor de provenienţă. Totuşi, se presupune că artefactele fac parte din inventarul unui mormânt, piesele fiind lucrate în atelierele de la Yinzuoju, în anul 1601.

Expoziţia „Aurul împăraţilor chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli–Dinastia Ming. Colecţia Dong Bo Zhai” s-a deschis prima dată la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în toamna anului 2019. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: