Cu finanţare europeană de 3,7 milioane de euro

Zonă de agrement în parcul Şipote

>„Ne dorim un punct zero de plecare în turism, astfel încât să oferim un grad mai mare de atracţie şi de petrecere a timpului liber celor care vizitează municipiul Suceava” a evidenţiat primarul Ion Lungu > Prima etapă va dura 2 ani, proiectul incluzând un amfiteatru în aer liber, locuri de joacă, grupuri sanitare, terase sezoniere, un foişor şi un punct de belvedere

O dată cu transferarea parcului Şipote şi a pădurii Zamca în domeniul public, acestea vor face obiectul unor proiecte de investiţii cu finanţare europeană nerambursabilă. Primarul Ion Lungu a anunţat că pentru parcul Şipote există un studiu de fezabilitate, proiectul, în valoare de aproximativ 3,7 milioane de euro, fiind deja pe traseul procedurilor de obţinere a finanţării europene.

„Noi am pregătit un proiect care este la faza de studiu de fezabilitate. Nu avem încă proiectul tehnic, de aceea mai poate fi modificat şi completat. Avem practic 43 ha, iar conform legii putem să afectăm cu construcţii uşoare 10% din această suprafaţă, ceea ce însemnă circa 4 ha. În niciun caz nu se pune problema construirii de blocuri, pentru că nu se poate schimba destinaţia şi nici a se trece din domeniul public în domeniul privat” a declarat Lungu.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea investiţiei este estimată la 3,7 milioane de euro, fişa proiectului fiind înaintată la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Cum va arăta viitoarea zonă de agrement

Primarul Ion Lungu a prezentat, într-o conferinţă de presă, cum va arăta viitoare zonă de agrement, în parc urmând a fi înfiinţate mai multe alei. Prima dintre acestea, „Aleea Şipote”, care coboară din strada mare, va avea 450 de metri, printre lucrările prevăzute fiind amenajări ale zidurilor de sprijin, zonei de acces în parc, pistei de biciclete, locurilor de odihnă, spaţiului verde, iluminatului artificial, sistemului Wi-Fi, cât şi montarea de bănci şi coşuri de gunoi. „Aleea Târgului”, cu o lungime de 410 metri, cea de-a lungul pârâului cu acelaşi nume, va avea în preajmă spaţiu verde, pistă de biciclete, iluminat public, sistem Wi-Fi, bănci şi coşuri de gunoi. „Aleea Cetăţii”, cea care duce la Cetatea de Scaun a Sucevei, va avea o lungime de 250 de metri, presupune intervenţii la ziduri de sprijin şi montarea de balustrade metalice de protecţie, acompaniate fiind de amenajări de genul celor deja menţionate. „Aleea cu trepte”, lungă de 220 metri, cea care urcă la momentul ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare, este prevăzută cu trei tronsoane, incluzând pachete de trepte, bănci pentru odihnă, spaţii vezi, iluminat artificial, Wi-Fi şi dotări cu mobilier urban. Pe platoul parcului se vor construi un amfiteatru în aer liber, locuri de joacă, grupuri sanitare şi terase sezoniere din materiale uşoare. Nu în cele din urmă, studiul de fezabilitate al zonei de agrement „Şipote” include zona foişorului şi a punctului de belvedere. Potrivit primarului Ion Lungu, într-o a doua etapă, va fi construit funicularul dintre centrul oraşului şi Cetate, precum şi roata panoramică de pe platoul Cetăţii de Scaun.

„Un punct zero de plecare în turism”

„Ne dorim un punct zero de plecare în turism, astfel încât să oferim un grad mai mare de atracţie şi de petrecere a timpului liber celor care vizitează municipiul Suceava” a evidenţiat Ion Lungu, menţionând că, în condiţiile în care nu vor interveni probleme ţinând de procedurile europene, prima etapă a proiectului va fi gata în 2 ani.

În ceea ce priveşte pădurea Zamca, aceasta este vizată de proiectul „Centura verde a municipiului Suceava”.

Reamintim că, în şedinţa de joi, Guvernul României a aprobat hotărârea privind transmiterea, cu titlu gratuit, a 143,925 ha fond forestier din grupa I funcţională – vegetaţie forestieră cu funcţii speciale de protecţie, subgrupa I.4.a – păduri special amenajate în scop recreativ-păduri parc, din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Autonome a Pădurilor – Romsilva în domeniul Public al municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: