De vorbă cu cititorii

Valeriu Sandovici – Dolheştii Mari: Ne scrieţi prin ce încercări grele aţi trecut, ca persoană care a făcut parte din „generaţia copiilor desculţi”, ca să vă citez. V-aţi ostenit din greu să răzbiţi în viaţă. Nici la liceu şi mai apoi la facultate nu v-a fost uşor, dar aţi acceptat cruda realitate şi v-aţi asumat destinul. Nouă ne cereţi să scriem despre „soarta celor bătrâni şi a celor tineri care nu iubesc munca.” Iar cu politica, s-o lăsăm mai moale, că sunt vorbe goale, marcate de ură.

Gând la gând cu bucurie. Nici pe mine nu mă prea trage aţa la politică şi dacă îmi aduc bine aminte, undeva, prin frageda şi aproape neprihănita mea pruncie, la spovedanie, popa m-a întrebat ce vreau să mă fac în viaţă. Şi eu, copil nevinovat fiind, ca să-l bucur, m-am înfoiat ca un curcan şi am glăsuit: vreau să fiu politruc! Pe atunci nu exista altă variantă politică, decât PRM-ul. Mamă, ce m-a mai altoit! M-a rupt, nu alta.

Apoi, i-a spus şi tatălui meu, care mi-a aplicat şi el o „reconversie ideologică”, că am dormit vreo săptămână numai pe burtă. Nu m-am făcut nici politruc, nici politician modern. Am ales calea scrisului. Mai aştept veşti de la dumneavoastră şi poate ne vizitaţi la redacţie.

Chirianu Dumitru – Penitenciarul Bacău: Aveţi necazuri mari, după cum ne scrieţi: „Sunt deţinut în Penitenciarul Bacău, condamnat la 5 ani, pentru o presupusă infracţiune de tâlhărie calificată (nevinovat), Sentinţă penală nr. 395, din 11.06.2019, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 704, din 07.08.2019… La data de 11.06.2018, eu, împreună cu recidivistul Abalaşei Vasile, din satul Domeni, jud. Botoşani, ne-am deplasat pe raza municipiului Suceava, mai exact, în cartierul Burdujeni, unde amândoi, la acea dată, la ora 12 noaptea, am fost surprinşi în flagrant în garaj, de proprietarul garajului, Pleşca Constantin, din judeţul Suceava.

Văzând că am fost surprinşi în flagrant de Pleşca Constantin, amândoi am împins uşa garajului în exterior, pentru ca să fugim, lucru ce s-a întâmplat. Precizez că la acea dată nu am sustras niciun bun din acel garaj şi nu l-am deposedat pe Pleşca Constantin de niciun bun. Care e tâlhăria? Mai mult, reiese clar din declaraţia părţii vătămate, dată în faţa organului de urmărire penală, că nu i-am luat nimic şi nu se constituie parte civilă.

Precizez că, la acea dată, Abalaşei Vasile a avut calitatea la acea faptă în mod egal cu mine, de participant, autor şi complice…. Arăt că organul de cercetare penală….., în complicitate cu organul de urmărire penală…… au dat o încadrare necorespunzătoare a acelei fapte, comisă de amândoi în mod egal…..Pe mine m-a încadrat la tâlhărie calificată, ulterior am fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar pe Abalaşei Vasile l-a încadrat la infracţiunea de furt calificat, ulterior primind achitare.

Cum e posibil ca instanţa Suceava să ia două decizii separate pentru aceeaşi faptă, comisă în mod egal de amândoi? Unul achitat şi altul condamnat la cinci ani cu executare. Nu avem acelaşi Cod Penal toţi românii la fel?”

Ba da, legea este egală pentru toţi. Ambii, în miez de noapte, aţi fost în garaj, ghinionul v-a urmărit în egală măsură pe amândoi, doar că tovarăşul dumneavoastră de „ghiduşii nocturne” a fost mai inspirat şi s-a împăcat cu reclamantul. Aşa că a scăpat, am aflat la tribunal. Dar vom mai face cercetări, să vedem dacă există abuzuri şi ilegalităţi în derularea procesului. Pe viitor, când mai mergeţi să daţi o lovitură, căutaţi-vă un asociat de încredere. Hoţii de azi nu mai au onoare ca pe vremuri. Ce-a ajuns şi meseria asta de spărgător! Mai că îţi vine să plângi!

Ion Olaru – aleea Nucului 6, loco: Ne sesizaţi faptul că, unele materiale, semnate de F. Pieszczoch, (Crai nou, din 16.07.2020), dar şi altele, apărute anul trecut, sunt pline de „xenofobie, antisemitism şi rasism”, pentru că „folosirea obsesivă a cuvântului jidan e şocantă azi, cât şi învinuirea acestei etnii de toate relele posibile.”

Sunt de acord cu dumneavoastră, în totalitate şi fără rezerve. Dar să nu mergem, totuşi, până la antisemitism.

Şi ar mai fi ceva. Pe vremuri, asta însemnând până acum vreo două decenii în urmă, „ţigan”, „jidan”, „huţan” nu erau cuvine jignitoare şi nimeni nu vorbea de rasism sau xenofobie. Dar, mai nou, a apărut termenul de „rom”, care ştiam că este o băutură. S-a stricat şi limba română, bag seama…

Oricum, vom evita orice aluzie sau limbaj interpretabil. Să nu supărăm pe nimeni. Am zis!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: