Cheltuielile pentru dezvoltare au ajuns la mai puţin de 10% din total plăţi, datoriile Primăriei însumând 16 milioane de lei

>„Canalizarea resurselor financiare limitate s-a făcut, cu prioritate, pentru asigurarea necesarului de materiale destinate prevenirii şi limitării infecţiei Covid-19”, se reliefează într-un raport al serviciului de specialitate al executivului municipal

 Până pe 30 iunie 2020, din bugetul municipiului Suceava s-au făcut plăţi de 121,946 de milioane de lei, dintre care doar 11,877 de milioane de lei în cadrul secţiunii privind dezvoltarea oraşului.

Conform analizei privind execuţia bugetelor în primele două trimestre ale anului, gradul de realizare a cheltuielilor, reprezentând raportul dintre totalul efectiv din perioada la care facem referire şi nivelul planificat este de doar 31,67%. În totalul cheltuielilor din primele 6 luni ale anului 2020, „Învăţământul” are ponderea cea mai mare, de 15,87%, alocările financiare fiind făcute, efectiv, pentru bunuri şi servicii. Pe locul al doilea sunt „Transporturile”, cu 13,09% din cheltuieli, bani alocaţi, în special, pentru subvenţiile la călătoriile cu transportul în comun, achitate TPL, dar şi pentru reparaţii de străzi şi derularea proiectelor cu fonduri europene. „Asigurările şi asistenţa socială”, figurează cu 11,89% din total, partea cea mai mare fiind orientată înspre plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiei de handicap, precum şi în vederea asigurării hranei pentru persoanele vârstnice şi cele vulnerabile, în contextul pandemiei Covid-19. Urmează „Cultura, recreerea şi religia”, capitol la care s-au cheltuit 11,06% din total, „Locuinţele, serviciile şi dezvoltarea publică” cu 10,66% şi „Protecţia mediului” cu 9,39%, în acest caz o pondere mai mare revenind contravalorii serviciilor de salubritate şi dezinfectării oraşului, în scopul prevenirii şi limitării infecţiei Covid-19. În cele din urmă, în aceleaşi împrejurări ale crizei de sănătate publică, cheltuielile pentru „Ordinea publică şi siguranţa naţională” au deţinut 7,62% din total. „Ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în total plăţi, la nivelul primelor două trimestre ale anului 2020, este de 90,26%, iar ponderea plăţilor la secţiunea de dezvoltare, în total plăţi, este de 9,74%, canalizarea resurselor financiare limitate făcându-se, cu prioritate, pentru asigurarea necesarului de materiale destinate prevenirii şi limitării infecţiei COVID-19” se reliefează în raportul serviciului de specialitate al Primăriei municipiului Suceava.

După prima jumătate de an, veniturile încasate au însumat 115,413 milioane de lei, în timp ce plăţile efectuate au totalizat 110,069 de milioane de lei. Valoarea plăţilor restante, respectiv a sumelor datorate şi neachitate, care au depăşit termenul de plată prevăzut de actele normative sau de contracte şi facturi era de 15,85 de milioane de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI