Subiect delicat

Transport gratuit cu autobuzele doar pentru elevii care locuiesc în Suceava

>„TPL, care este într-o situaţie financiară delicată, nu poate transporta oricum, ci trebuie să aibă siguranţa că îşi recuperează banii” a declarat primarul Ion Lungu > Primăriile din judeţ trebuie să fie de acord cu achitarea către TPL a 50% din valoarea abonamentului, problema urmând a fi rezolvată la constituirea firmei de transport metropolitan

Elevii care vin din alte localităţi nu se pot bucura de gratuitate la transportul cu autobuzele din municipiul. Primarul Ion Lungu spune că nu există baza legală pentru acordarea gratuităţii, condiţia obligatorie fiind ca abonamentele să fie suportate inclusiv din bugetele comunelor, oraşelor sau municipiilor cu elevi care studiază în Suceava.

„Abonamentele trebuie să fie decontate de primăriile respective, pentru că aşa este legea. Lista trebuie transmisă la Inspectoratul Şcolar, iar în baza acesteia TPL facturează pe şcoala în cauză, iar aceasta, mai departe, către primăria respectivă” precizează edilul-şef sucevean.

Lungu reliefează că pentru extinderea sistemului de gratuităţi la transportul în comun este necesar, în primul rând, ca primăriile să fie de acord cu achitarea părţii care le revine. „Lege există, însă trebuie şi bani. Deocamdată, această gratuitate se acordă doar la nivelul Primăriei Suceava” a accentuat el.

Potrivit primarului, lucrurile vor sta mult mai bine după ce în municipiul Suceava vor veni autobuzele electrice cu finanţare europeană nerambursabilă, cât şi cele furnizate prin programul Ministerului Dezvoltării Regionale. Odată cu darea în folosinţă a diviziei electrice, prin asociere cu unităţile administrativ-teritoriale limitrofe ar urma să funcţioneze o firmă metropolitană integrată de transport de călători.

„Noi am cumpărat activele de la TASA, cele din curtea TPL, iar când vor veni autobuzele noi vom face o societate de transport cu cele vechi, care să rezolve tocmai această problemă. Ne vom asocia cu localităţile învecinate, fiecare primărie venind cu partea sa de subvenţie, astfel încât pensionarii, elevii şi studenţii respectivi să beneficieze de toate facilităţile” explică Ion Lungu, subliniind că, în fapt, de la bugetul municipal se plăteşte o sumă similară celei achitate până acum, Ministerul Educaţiei asigurând diferenţa.

CL Suceava a aprobat o hotărâre conform căreia costurile serviciului de transport local oferit gratuit pentru elevi, pe toată durata anului calendaristic, vor fi suportate, în părţi egale, de câte 50%, de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de administraţia locală. Jumătatea care revine municipiului cuprinde doar contravaloarea corespunzătoare serviciilor oferite elevilor cu domiciliul în Suceava, pentru cei din alte unităţi administrativ-teritoriale procentajul în cauză urmând a fi asigurat din bugetul acestora, în baza facturilor emise de operatorul de transport TPL.

„TPL, care este într-o situaţie financiară delicată, nu poate transporta oricum, ci trebuie să aibă siguranţa că îşi recuperează banii” a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: