USV nu e de acord cu anularea examenelor de bacalaureat 2020

> Privarea unei generaţii întregi de dreptul de a susţine examenul naţional de evaluare va genera o gravă inechitate între promoţia anului 2020 şi celelalte promoţii

Universitatea suceveană s-a pronunţat împotriva anulării bacalaureatului 2020. Potrivit unui comunicat de presă emis ieri, USV consideră că privarea absolvenţilor de a susţine examenele de bacalaureat va diminua drastic posibilităţile acestora de angajare pe piaţa europeană a muncii şi va genera o gravă inechitate între promoţia anului 2020 şi celelalte promoţii.

Redăm comunicatul USV. (N.B.)

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se pronunţă ferm împotriva oricăror tentative de subminare a învăţământului românesc, de creare a confuziei la nivelul elevilor din învăţământul secundar şi de promovare a unei atitudini dăunătoare calităţii sistemului educaţional din România. Discuţiile legate de amânarea sau anularea examenului de bacalaureat, iniţiate şi purtate sub paravanul „grijii” faţă de absolvenţii anului 2020, pot induce ideea că societatea românească nu este interesată de calitatea învăţământului şi a tinerilor care termină liceul, ci mai degrabă de înlăturarea oricăror criterii care ar stimula performanţa, creativitatea şi dorinţa liceenilor de a fi cât mai buni şi mai competitivi.

USV apreciază că prin privarea unei generaţii întregi de dreptul de a susţine examenul naţional de evaluare va fi generată o gravă inechitate între promoţia anului 2020 şi celelalte promoţii. În condiţiile în care nu va fi organizat examenul de bacalaureat, pentru actualii absolvenţi de liceu cel mai probabil vor fi drastic reduse posibilităţile de angajare pe piaţa europeană a muncii.

Examenul naţional de bacalaureat este testul maturităţii, care oferă deţinătorului diplomei posibilitatea să urmeze cursurile facultăţii în domeniul pe care l-a ales. Pentru a forma specialişti competitivi pe piaţa muncii, universităţile se bazează pe susţinerea unui examen naţional cât mai corect şi pe o evaluare echitabilă. Nici societatea românească, nici economia naţională nu pot progresa în lipsa unor stimuli care să premieze calitatea şi dorinţa de perfecţionare. USV nu poate fi de acord cu abordările care propun acordarea dreptului de a urma studii superioare unei mase de câteva sute de mii de tineri fără niciun fel de examen, doar pentru că unele universităţi private folosesc contextul epidemiologic actual pentru a încerca să-şi umple amfiteatrele cu plătitori de taxe de studiu.

USV are ca obiectiv fundamental pregătirea unei resurse umane înalt calificate şi a pledat întotdeauna pentru susţinerea tinerilor care sunt dornici să se formeze într-un context academic modern. Din aceste considerente, comunitatea academică suceveană se pronunţă cu tărie împotriva oricăror idei privitoare la anularea examenului de bacalaureat.

În această etapă marcată de diverse restricţii generate de pandemie, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava rămâne un partener fidel al comunităţii locale, aşa cum a demonstrat-o în ultimele luni prin acţiunile sale în lupta împotriva îmbolnăvirilor cu Covid-19. USV îşi manifestă disponibilitatea de a oferi liceelor din municipiul Suceava întreg sprijinul său în vederea organizării evaluării naţionale în cele mai bune condiţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: