Declaraţie politică

Guvernul PNL trebuie să asigure condiţii pacienţilor din spitale

De la decretarea Stării de Urgenţă, Guvernul PNL a fost depăşit de situaţie şi nu a gestionat corespunzător problemele reale cu care se confruntă spitalele din România în ziua de astăzi.

Ce a făcut Guvernul PNL? A schimbat un ministru incompetent în plină stare de urgenţă. A schimbat managerii din mai multe spitale, clasicul exemplu al unui patron de pompe funebre pus la conducerea Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, a achiziţionat echipamente medicale prin firme fantomă, a umplut spitalele cu pacienţi asimptomatici şi a închis secţii spitale, exemplu fiind Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Aceşti pacienţi asimptomatici ar fi putut fi urmăriţi şi trataţi într-un spital de tip campanie (inclusiv cămin studenţesc sau hotel care oricum erau închise) sub supravegherea unor medici de medicină generală, inclusiv medici rezidenți de an terminal. Astfel, pacienţii care nu aveau infecţia Covid, dar aveau nevoie de spitalizare ar fi putut beneficia de spitalizare în secţiile corespunzătoare. Asta a făcut acest Guvern, a îngenunchiat sistemul de Sănătate din România, pacientul fiind lăsat pe ultimul loc.

Grija pentru pacienţi înseamnă şi grija pentru alimentaţia acestora. Încă din anul 400 î.H., Hipocrate, „părintele medicinei” afirma: „fiecare hrană să îţi fie medicament şi medicamentul hrană”.

Dacă în Italia norma de hrană în spitalele publice este de aproximativ 12 euro/zi, în România norma de hrană este de aproximativ 2 euro, mai exact 10 lei/zi, bani insuficienţi pentru alimentaţia corectă în cazul unui pacient bolnav.

Siguranţa pacientului înseamnă un tratament corect, o alimentaţie sănătoasă corespunzătoare pentru fiecare patologie în parte şi un mediu ambiental plăcut, personalul medical fiind aproape de pacient.

Solicit public Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, să crească suma aferentă normei de hrană a pacientului internat din România, această măsură reprezentând o primă picătură într-un pahar cu apă şi să revizuiască decizia privind internarea pacientului Covid asimptomatic în spitalele de urgenţă.

Dr. MARICELA COBUZ,

Deputat PSD de Suceava

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI