Ce randament poate da un elev la un examen de 3 ore cu masca pe faţă, pe căldură?

> Liderul ASI Suceava, Giani Leonte, propune amânarea sau echivalarea examenelor naţionale

Liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ (ASI) Suceava, Giani Leonte, a declarat, marţi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că examenele naţionale ar putea fi ori amânate până în septembrie, ori echivalate, după o formulă de compromis.

El a explicat că examenele, în aceste condiţii, vor produce mai mult haos decât să clarifice trecerea într-o etapă superioară a elevilor.

Potrivit lui Giani Leonte, problema nu este legată de examenele naţionale, ci de admiterea în liceu şi în învăţământul superior.

„Trăim cu toţii o perioadă inedită. Nimeni nu şi-a imaginat că vom trăi aceste vremuri. Din păcate, sistemul nostru de învăţământ nu este pregătit pentru astfel de situaţii şi şi-a dovedit în acest moment lacunele. Faptul că profesorii, elevii nu sunt pregătiţi aşa cum ar trebui pentru acest sistem de învăţare online lasă de gândit şi, probabil, pe viitor trebuie să ne gândim cât mai serios că şi această modalitate de învăţare face parte din cotidian şi ar trebui să o perfectăm”, a spus Leonte.

El a adăugat că sunt foarte multe întrebări la care nici Ministerul, nici Inspectoratul Şcolar şi nici cadrele didactice nu au răspunsuri.

Giani Leonte a arătat că este în contact permanent cu colegii din judeţ şi a transmis – ASI Suceava şi federaţia sindicală din care face parte – ministerului că ordinele emise sunt fără substanţă şi nu se clarifică cu ceea ce e de făcut în această perioadă.

„E nevoie şi de resurse financiare şi de resurse umane pentru a duce la capăt aceste examene” a spus Giani Leonte.

Potrivit acestuia sunt foarte multe cadre didactice care nu doresc să participe nici la pregătirea din 2-12 iunie, nici la examenele naţionale, pentru că „sănătatea e mai presus de orice examen”.

„Nu ştiu cum va fi, nu am un scenariu cum se vor desfăşura lucrurile în perioada următoare, cum se vor desfăşura lucrurile la examenele naţionale. Ferească Dumnezeu să avem cazuri de îmbolnăviri într-o şcoală! Nu ştim ce se va întâmpla. Probabil că examenul va fi mutat într-o altă şcoală. Nimeni nu ne răspunde. Aşteptăm precizări clare de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării” a spus Leonte.

El a apreciat că poate ar trebui să se încerce o simulare de examen într-o şcoală, pentru a se vedea cum vor putea decurge lucrurile.

„Toată sarcina organizării examenelor naţionale cade în grija directorului, a consiliului de administraţie şi a părinţilor” a spus Leonte, care a menţionat că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii nu-şi asumă nimic.

Potrivit acestuia, DSP este obligată să trimită în şcoli medici şi asistenţi care să facă triajul epidemiologic şi să ia temperatura copiilor. Dar nu se ştie de unde vor fi acei medici şi asistenţi, cum nu se ştie cine şi-ar dori să vină să participe la un examen.

El consideră că o soluţie ar fi echivalarea examenelor naţionale pe baza mediilor, pe baza unei formule care poate fi găsită, astfel încât copiii să termine anul şcolar în condiţii de sănătate maximă. Iar protejând copiii sunt protejate şi cadrele didactice şi familiile lor.

„Miza în această perioadă nu este nici evaluarea naţională şi nici examenul de bacalaureat. Mizele sunt admiterea la liceu şi admiterea în învăţământul superior. Eu cred că universităţile pot să-şi gândească un sistem de admitere online, pentru că sunt mult mai bine pregătite, au infrastructura mult mai bine pusă la punct decât noi, cei din preuniversitar” a spus liderul sindical.

El s-a întrebat de ce se ţine neapărat să fie organizate acum aceste examene şi nu se amână până în septembrie…

„De ce să le facem acum? Eu cred că puteam aştepta până în septembrie, pentru că nu cred că ar fi foarte grav dacă anul şcolar ar începe la 1 octombrie. Să vedem cum evoluează lucrurile din punct de vedere al acestui coronavirus şi să avem răbdare astfel încât să acţionăm cu discernământ, să punem raţiunea în faţă şi sănătatea în acelaşi timp” a spus Giani Leonte.

El a menţionat că sunt ţări care au renunţat la examenele naţionale, precum Franţa, Italia, Olanda sau chiar Republica Moldova, subliniind că FSLI a transmis o adresă ministerului în care a prezentat aceste aspecte, atrăgând atenţia că desfăşurarea examenului naţional în aceste condiţii ar conduce la un haos.

„Nu poţi să faci un examen în aceleaşi condiţii în toate unităţile şcolare. Nu toate sunt puse la punct. Imaginaţi-vă ce randament poate să dea un copil care trebuie să stea 3 ore cu masca pe gură. Eu port ochelari. Când mi-am pus masca, lentilele se aburesc. Nu ştiu dacă pot scrie o teză în condiţiile acestea” a arătat Leonte, care a menţionat că şi profesorii care poartă ochelari vor trebui să suporte o situaţie complicată timp de 4-5 ore cu masca pe figură, mai ales că e posibil să fie şi temperaturi foarte ridicate, situaţie care va perturba şi mai mult examenul.

„Trag un pic de nădejde să amânăm aceste examene măcar până la toamnă, dacă nu, cea mai bună soluţie ar fi să echivalăm pe baza mediilor din anii precedenţi şi anul curent. Nu este fair-play, dar este o situaţie specială. Cu aşa ceva nu ne-am mai întâlnit. Trebuie să fim solidari în aceste momente şi să acceptăm şi să depăşim momentul, astfel încât să-l trecem cu bine şi să ne apărăm sănătatea” a arătat Giani Leonte, care a recunoscut că orice soluţie aleasă nu va mulţumi pe toată lumea.

El a subliniat că importante sunt admiterea în învăţământul superior şi admiterea în liceu, iar elevul să acceadă în etapa superioară pe care şi-o doreşte.

„Deocamdată poate că nu se conştientizează momentul intrării în şcoală în aceste condiţii” a spus Leonte, care a menţionat că foarte mulţi dintre colegi nu doresc să revină în activitate pentru că au boli preexistente, au membri ai familiei cu boli preexistente şi nu doresc să rişte să-şi îmbolnăvească familia…

„Anul şcolar se poate încheia în aceste condiţii. Materia primului semestru a fost parcursă integral şi jumătate din al doilea semestru. Există condiţii ca anul şcolar să se încheie. În aceste momente trebuie să fim solidari. Dacă ne-am aşeza la masa discuţiilor cu ministerul, specialiştii, probabil că am găsi o soluţie care, cu siguranţă, nu va mulţumi pe toată lumea, dar care să fie o formulă de compromis într-o situaţie extrem de grea” a conchis Giani Leonte. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI