Despre obrazul subţire

M-a pus păcatul, dragii mei, să-i spun mamei despre o promoţie la cafea făcută de un magazin cunoscut. I-au sticlit ochii precum farurile în noaptea adâncă şi mi-a transmis că tare bucuroasă ar fi să-i cumpăr şi ei câteva pungi, la preţul ăla extraordinar, să le ia la ţară, când va fi să plece acolo. Viaţa la ţară nu se poate fără cafea, mi-a spus.

Cine m-a pus! Magazinul a făcut o promoţie, cândva, alta nu am mai prins. Mama, însă, o ţine pe a ei. Nu de alta, dar cel care o ajută să lucreze pământul de pe lângă casă e mare băutor de cafea. Mare, nu glumesc, bea o oală pe zi. Şi nu din orice sortiment, că se respectă. Trebuie cafea din aia bună, altfel nu se poate urni din loc. Că a încercat ea odată şi cu altfel de cafea, din aia mai ieftină, dar i-a stat în gât, era să se înece sărmanul om. Nu te poţi juca cu astfel de lucruri, se ştie. Aşa că mama se execută şi-l întâmpină dimineaţa cu cana aburindă, cafea din aia de domni, altfel îi bai. Mare.

Preţul ăla bun, cum vă spuneam, nu l-am mai prins. Nici să mă fac de ruşine în faţa mamei nu-mi venea, că, uite, m-a rugat şi ea o dată să rezolv o problemă şi nu sunt în stare.

Am cercetat, m-am străduit, degeaba. Până mi-am adus aminte că sunt, totuşi, fată isteaţă şi că orice problemă are o rezolvare. I-am luat mamei câteva pungi de cafea la preţul ăla, întreg, şi i-am spus că, iată, m-am ţinut de cuvânt, ura!!!, am cumpărat cafea la promoţie. Mama a fost fericită (cum suntem mai toţi când dăm peste o promoţie, nu-i aşa?), eu şi mai fericită că am rezolvat problema. Am trecut banii ăia la „pierderi” şi mi-am spus că atâta „sacrificiu” merită şi pământul ăla, moştenit de la bunici.

Gândul că venea omul la muncă, că nu-şi găsea cafeaua preferată şi trântea cu sapa de pământ mă termina. O şi vedeam pe mama izbucnind în plâns şi pe tata privind neputincios spre brazda amorţită.

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine, cine-a zis asta mare dreptate a avut, dragii mei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI