Despre obrazul subţire

M-a pus păcatul, dragii mei, să-i spun mamei despre o promoţie la cafea făcută de un magazin cunoscut. I-au sticlit ochii precum farurile în noaptea adâncă şi mi-a transmis că tare bucuroasă ar fi să-i cumpăr şi ei câteva pungi, la preţul ăla extraordinar, să le ia la ţară, când va fi să plece acolo. Viaţa la ţară nu se poate fără cafea, mi-a spus.

Cine m-a pus! Magazinul a făcut o promoţie, cândva, alta nu am mai prins. Mama, însă, o ţine pe a ei. Nu de alta, dar cel care o ajută să lucreze pământul de pe lângă casă e mare băutor de cafea. Mare, nu glumesc, bea o oală pe zi. Şi nu din orice sortiment, că se respectă. Trebuie cafea din aia bună, altfel nu se poate urni din loc. Că a încercat ea odată şi cu altfel de cafea, din aia mai ieftină, dar i-a stat în gât, era să se înece sărmanul om. Nu te poţi juca cu astfel de lucruri, se ştie. Aşa că mama se execută şi-l întâmpină dimineaţa cu cana aburindă, cafea din aia de domni, altfel îi bai. Mare.

Preţul ăla bun, cum vă spuneam, nu l-am mai prins. Nici să mă fac de ruşine în faţa mamei nu-mi venea, că, uite, m-a rugat şi ea o dată să rezolv o problemă şi nu sunt în stare.

Am cercetat, m-am străduit, degeaba. Până mi-am adus aminte că sunt, totuşi, fată isteaţă şi că orice problemă are o rezolvare. I-am luat mamei câteva pungi de cafea la preţul ăla, întreg, şi i-am spus că, iată, m-am ţinut de cuvânt, ura!!!, am cumpărat cafea la promoţie. Mama a fost fericită (cum suntem mai toţi când dăm peste o promoţie, nu-i aşa?), eu şi mai fericită că am rezolvat problema. Am trecut banii ăia la „pierderi” şi mi-am spus că atâta „sacrificiu” merită şi pământul ăla, moştenit de la bunici.

Gândul că venea omul la muncă, că nu-şi găsea cafeaua preferată şi trântea cu sapa de pământ mă termina. O şi vedeam pe mama izbucnind în plâns şi pe tata privind neputincios spre brazda amorţită.

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine, cine-a zis asta mare dreptate a avut, dragii mei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: