„Bolnavi unanim”

…Ştim cu toţii aproape totul despre nenorocirea care a lovit oraşul Suceava, toată România, Europa şi, practic, tot globul pământesc.

Suntem foarte îngrijoraţi, trişti şi nu avem altceva mai bun de făcut, izolaţi şi carantinaţi cum suntem, decât să respectăm întocmai dispoziţiile transmise de autorităţi.

În casă, noi, cei mai în vârstă, chiar dacă suntem şi cei mai vulnerabili, nu ne găsim ca preocupare mai frumoasă care să ne mai aducă aminte de perioade mai bune decât răsfoirea unor cărţi. Aşa am dat zilele acestea, împreună cu soţia mea, peste o poezie scrisă de Adrian Păunescu, intitulată „Bolnavi unanim”. Se potriveşte atât de bine cu ceea ce se întâmplă astăzi ceea ce prevedea poetul atunci, încât îl putem considera un Nostradamus al românilor.

Scria el: „Şi ce-ar fi dacă,/ Într-o zi blestemată/Ne-am îmbolnăvi cu toţii Deodată?”.

Iar aici, parcă seamănă şi mai mult cu situaţia de la noi: „Şi medici, şi pacienţi,/ Şi părinţi, şi copii?”.

Ştim cu toţii ce s-a întâmplat în Suceava noastră, în comunele din jurul Sucevei şi parcă nu ne vine să credem că nu vor putea ajunge la noi nici copiii, nici nepoţii şi nici cei mai apropiaţi prieteni. Şi, culmea, nici noi nu ne putem duce la ei. Desigur că avem şi ne vom menţine totdeauna încrederea în doctori, în personalul medical, în spitale unde mulţi din copiii noştri s-au născut, unde de multe ori părinţi şi alte rude apropiate au fost internaţi şi s-au făcut sănătoşi şi atunci iarăşi citim şi ne imaginăm şi noi ca şi poetul: „Ce-ar fi, ce-ar fi,/ Dacă, brusc,/ Ne-am îmbolnăvi,/ Dacă n-ar avea/ Cine pe cine să mai trateze/ Bandaje şi paranteze?”.

Ne-am speriat când am auzit că, justificat sau nejustificat, unii dintre medici, din diverse localităţi ale ţării noastre, refuză să mai vină la serviciul lor, la spitalul lor, să-şi facă datoria. Şi atunci parcă ne întrebăm şi noi odată cu poetul: „Ce-ar fi dacă,/În urma dreptului legitim/De a ne îmbolnăvi,/Chiar ne-am trezi/ Că ne îmbolnăvim/Şi n-avem cui ne adresa/N-avem pe cine chema?”.

Doamne fereşte! Vârsta pe care o am este o dovadă a faptului că am trecut prin perioade grele în copilărie, în special. Îmi aduc aminte de partea finală a celui de-al Doilea Război Mondial, de refugiul din Basarabia, de tifosul exantematic care a adăugat multe victime la numărul mare ai celor care s-au pierdut luptând pe front. Mama mea a fost soră de ocrotire la dispensarul comunal din satul Mihăileni, judeţul Bălţi, iar apoi, după refugiu, la dispensarul comunal din comuna Heria, judeţul Alba, apoi în comuna Motoci, judeţul Dolj, iar de acolo la dispensarul comunal din Mălini, judeţul Suceava, şi înainte de pensionare la spitalul din oraşul Fălticeni. Ţin minte cum venea acasă şi avea grijă de noi, cei trei copii, şi ca să ne hrănească, dar şi să ne ferească de preluarea de la bolnavi a bolilor care bântuiau pe atunci. Cred că ar fi normal să reluăm versurile de la început, acum când situaţia este, de fapt, mult mai gravă: „Ce-ar fi dacă,/Într-o zi blestemată/Ne-am îmbolnăvi cu toţii/Deodată?”.

Tot Adrian Păunescu, căci pe dânsul l-am citit în aceste zile, scrie în poezia „Implacabil”, reluând parcă aceeaşi temă: „Miroase a carantină peste veac/ Bolnavii sunt chemaţi să se supună/La încercarea ultimă, comună,/Să li se spună: nu mai aveţi veac”.

Doamne fereşte! – din nou. Să ne menţinem cât putem de optimişti!

Cred că am înţeles că în acest fel am putea să răzbim: citind cărţi, romane, nuvele, dar în special poezii care să ne confirme încă o dată că noi, toţi românii, am trecut prin multe nenorociri, am avut multe de suferit, dar până la urmă am reuşit să supravieţium.

OVIDIU MUSTAŢĂ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: