Muzeul etnografic din Câmpulung Moldovenesc

La Câmpulung Moldovenesc a fost „înălţat” un muzeu de interes naţional şi internaţional prin truda, priceperea şi pasiunea omului devenit celebru, ec. Ioan Grămadă şi a soţiei sale Didina. Acest muzeu etnografic înseamnă istorie, artă populară, viziune, respect pentru înaintaşi şi grijă pentru urmaşi.

 În ianuarie 2020, postul Cromtel Rădăuţi a prezentat o emisiune consacrată Muzeului etnografic din municipiul Câmpulung Moldovenesc, emisiune care s-a bucurat de alese şi înalte aprecieri în opinia publică. Despre Muzeul etnografic, ec. Ioan Grămadă a scris în cartea „Întâlniri cu vizitatori şi impresiile lor”, din care aflăm păreri, evaluări şi diferite forme de admiraţie faţă de această lucrare nemuritoare pentru Bucovina şi România.

 În prezentarea pe postul de televiziune Cromtel, autorul acestei lucrări de interes cultural a pornit prin a ne spune despre istoria muzeului, iar apoi a prezentat sutele de piese de muzeu, începând cu opincuţele tradiţionale, cizmele de la hore, cojocelul cu mărgele, costumele de mire, mireasă, de vătăjel şi domnişoară de onoare, continuând cu instrumentele muzicale (fluer, vioară, tobă) şi covoarele de perete cu flori. Interesante sunt de asemenea vasele de ceramică pentru cuptor sau cutiile de păstrat sarea, ca şi alte obiecte de bucătărie şi mobilierul specific.

În una din camere sunt expuse icoane, biblii şi fotografii cu părinţii, bunicii şi alţi înaintaşi, oameni din administraţie în frunte cu primarii Câmpulungului.

 Între prezentările acestor obiecte de muzeu, cu valori diferite, dar de mare interes pentru cultura română, Ioan Grămadă a aşezat la loc de onoare, în camera cu albume, cărţi şi fotografii, un tablou al poetului Mihai Eminescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: