Nicolae Dabija la Biblioteca Bucovinei

 Un tumult de nobile sentimente, definitorii pentru românii României profunde, a stârnit şi a intensificat întâlnirea cu scriitorul Nicolae Dabija, personalitate de primplan a mişcării de eliberare naţională din Basarabia. Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Asociaţia cultural-ştiinţifică „Crai Nou”, Universitate, Biblioteca Bucovinei şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, animate de reprezentanţii lor, ing. Ovidiu Mustaţă, universitarul Radu Pentiuc, istoricul Gheorghe Gabriel Cărăbuş şi scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, întâlnirea, desfăşurată pe 22 ianuarie 2020, a legat aniversarea lui Mihai Eminescu şi aniversarea Unirii Principatelor Române asemenea unor mâini de pe un ţărm şi celălalt al Prutului.

 Înalta temperatură sufletească a cuvântului adresat sucevenilor de Nicolae Dabija a fost susţinută de toate intervenţiile, începând cu portretul oaspetelui desenat cu talent şi admiraţie de Ovidiu Vintilă şi continuând cu rememorările universitarului Alexandru Băişanu, cu bucuria de a-i fi amfitrion în instituţia pe care o conduce a lui Gabriel Cărăbuş (bucurie condensată în darul „Enciclopediei Bucovinei” de Emil Satco şi Alis Niculică), cu sentimentul unei împliniri îndelung dorite a lui Ovidiu Mustaţă, originar din Basarabia, cu adresarea grăitoare a istoricului Bucovinei Mihai Iacobescu – „frate de sânge, de cuget şi simţiri” la fiecare paragraf al unui excurs exemplar al speranţei, cu mândria volumulului său proaspăt premiat despre Bucovina şi Basarabia – Cezar Straton, cu vâltoarea amintirilor lui Mihai Vicol şi a nădejdilor lui Nicolae Cârlan, cu preţuirea lui Dumitru Brădăţan, cu fericirea lui Kolea Kureliuc, cu vibraţia în cuvinte alese a unor sentimente alese a monahiilor de la Sf. Mănăstire Voroneţ, stareţa dr. Gabriela Platon şi scriitoarea Elena Simionovici, comparaţia stavroforei Gabriela cu intelectualul rasat care a fost Havel mergând până la urarea unui Nicolae Dabija, prezidenţiabil, preşedinte.

Cu minunatul omagiu adus lui Eminescu, Limbii Române şi Cărţii, cu dragostea şi respectul mărturisite pentru Suceava şi România, cu încrederea nedezminţită într-un viitor comun, Nicolae Dabija a fermecat, a răscolit, a tulburat. Ne-a însufleţit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: