Începând de astăzi, la Vatra Dornei

A treia etapă a Cupei Mondiale de sanie pe pârtie naturală

> Ministrul Tineretului şi Sportului va onora invitaţia Federaţiei Române de Bob şi Sanie, urmând a fi prezent, sâmbătă, la competiţie

 Vatra Dornei găzduieşte, în perioada 17 ianuarie – 19 ianuarie 2020, una dintre cele mai importante competiţii din România la sporturile de iarnă, respectiv una dintre etapele Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală. Evenimentul sportiv, de altfel unic în ţara noastră, este organizat de către Federaţia Română de Bob şi Sanie (F.R.B.S) cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului şi în parteneriat cu Primăria municipiului Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Sanie (FIL).

Cu siguranţă, competiţia va fi una extrem de strânsă, dar şi foarte spectaculoasă pentru publicul prezent, deoarece pe pârtia de la Vatra Dornei se vor întrece peste 80 de sportivi, printre care campionii mondiali şi europeni. În total, 13 naţiuni participă la a 3-a etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe piste naturale, iar pentru România concurează două sportive la proba de sanie feminin şi un echipaj la proba de dublu.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, îi felicită pe organizatori, deoarece au reuşit să facă din acest eveniment de talie mondială o tradiţie la noi în ţară. De altfel, domnul ministru a răspuns invitaţiei Federaţiei Române de Bob şi Sanie şi şi-a anunţat prezenţa sâmbătă, 18 ianuarie, la pârtia de sanie din Vatra Dornei pentru a urmări manşele de concurs din cadrul Cupei Mondiale.

„Este o onoare pentru România să găzduiască o nouă etapă de Cupă Mondială la Sanie pe pistă naturală şi mă bucur să văd încet, încet, că începe să devină tradiţie prezenţa ţării noastre în calendarul organizatoric al Federaţiei Internaţionale de Sanie. Faptul că această competiţie se organizează la noi, tot la Vatra Dornei, la fel ca în ediţiile precedente, arată entuziasmul, implicarea şi profesionalismul celor ce manageriază acest sport, dar şi al celor ce fac posibilă o organizare cât mai bună la nivel local. Este o competiţie extrem de atractivă atât pentru sportivii noştri, cât şi pentru turişti şi localnici. Urez succes tuturor participanţilor, să aibă un concurs cât mai bun, fără accidentări şi fără accidente, să se bucure din plin de această experienţă sportivă. Fie ca cel mai bun să câştige!”, a precizat Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului.

Timp de o lună s-a lucrat intens la pregătirea pârtiei, iar acum stratul de gheaţă măsoară peste 40 de centimetri şi este excelent pentru desfăşurarea concursului. Pârtia Bucovina din Vatra Dornei este amplasată la altitudinea de 960 de metri şi se află între cele două pârtii de schi ale staţiunii, Veveriţa şi Parc. Aici, competiţiile sunt extrem de spectaculoase, pista de sanie fiind una dintre cele mai rapide şi tehnice din Europa. Spre deosebire de anii trecuţi, startul a fost coborât în virajul 3. „Acesta este de fapt un avantaj, deoarece pista era destul de lungă. Datorită reducerii traseului, ne aşteptăm la o competiţie foarte strânsă şi la un timp de coborâre rapid, de aproximativ 1 minut”, a explicat directorul sportiv FIL, Andreas Castiglioni.

După primele două etape care s-au desfăşurat în Obdach–Winterleiten (Austria) şi Passeiertal (Italia), în clasamentul general al Cupei Mondiale, la proba de sanie simplu masculin, conduce Thomas Kammerlander (AUT / 255 puncte), fiind urmat de Michael Scheikl (AUT / 245 puncte), Patrick Pigneter (ITA / 225 puncte) şi Alex Gruber (ITA / 220 puncte). La proba de simplu feminin, Evelin Lanthaler (ITA) deţine maximum de puncte, respectiv 300 de puncte, urmată de Tina Unterberger (AUT / 240 puncte) şi Greta Pinggera (ITA / 215 puncte). La dublu, Patrick Pigneter / Florian Clara (ITA) sunt la conducere cu 285 de puncte, în faţa ruşilor Pavel Porshnev / Ivan Lazarev (240 puncte) şi Patrick Lambacher / Matthias Lambacher (ITA / 215 puncte).

Sănierii români au obţinut rezultate remarcabile în sezoanele competiţionale desfăşurate în anii trecuţi pe pârtia Bucovina. Echipa României s-a remarcat în anul 2015, atunci când a ocupat locul trei la Cupa Mondială de Sanie de la Vatra Dornei în proba pe echipe, în timp ce în anul 2016 ţara noastră s-a clasat pe locul patru la aceeaşi probă.

La desfăşurarea acestui concurs, un aport consistent au Consiliul Judeţean Suceava, Primăria municipiului Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Serviciul de Ambulanţă Vatra Dornei, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, SMURD Vatra Dornei şi Jandarmeria Montană Vatra Dornei. (C.P.)

Programul Cupei Mondiale de Sanie de la Vatra Dornei din perioada 17 ianuarie – 19 ianuarie 2020:

 17 ianuarie 2020 (vineri)

10.00 Antrenamente sanie simplu masculin

11.15 Antrenamente sanie feminin

12.00 Antrenamente dublu

13.00 Antrenamente dublu

18 ianuarie 2020 (sâmbătă)

10.00 Calificări sanie simplu masculin

11.15 Calificări sanie feminin

12.00 Cupa Mondială sanie dublu

13.00 Cupa Mondială sanie dublu – finala

Festivitatea florilor Cupa Mondială sanie dublu

19 ianuarie 2020 (duminică)

10.00 Cupa Mondială sanie feminin

10.45 Cupa Mondială sanie simplu masculin

12.00 Cupa Mondială sanie feminin – finala

Festivitatea florilor Cupa Mondială sanie feminin

12.30 Cupa Mondială de sanie simplu masculin – finala

Festivitatea florilor Cupa Mondială sanie simplu masculin

13.30 Festivitatea de premiere a Cupei Mondiale la probele de sanie dublu, simplu masculin şi feminin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: