Tenis de masă

„Cupa iernii”, la Fălticeni

Sala de sport „Gabriel Udişteanu” şi sala de sport a Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni au găzduit, sâmbătă, 14 decembrie, ediţia a X-a a turneului de categorie A, „Cupa iernii” la tenis de masă. Competiţia, înscrisă în calendarul circuitului naţional AmaTur, a fost structurată pe categorii, începători, avansaţi şi open (meciuri desfăşurate la „Gabriel Udişteanu”) şi elite (meciuri jucate la sala de sport „Mihai Băcescu” din Fălticeni), reunind aproape 200 de jucători din ţară, din Republica Moldova şi Ucraina.

Cătălin Cozma, organizatorul competiţiei, ne-a informat că s-a jucat la mese folosite şi în competiţiile internaţionale, cele mai multe fiind ITTF Donic Waldner, cu mingi profesionale, primii patru jucători din grupele inferioare jucând în grupele superioare, motiv pentru care, de la primele meciuri ale turneului până la meciurile care au stabilit câştigătorii, au trecut mai bine de 12 ore, scopul concursului fiind ca un jucător să joace cât mai multe meciuri.

„Fiind o competiţie considerată internaţională prin prezenţa din ce în ce mai numeroasă a românilor din Republica Moldova şi nordul Bucovinei, Ucraina, turneul de la Fălticeni a reunit şi în acest an  jucători valoroşi de tenis de masă din judeţul Suceava, dar şi din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Covasna, Maramureş, Vaslui etc. şi Bucureşti.

Se joacă în sistemul cel mai bun din 5 seturi (3/5), în grupe inferioare de câte şase jucători după regula şarpelui cu eventuale modificări funcţie de localităţi (locul 1 nu se schimbă) din care se califică primii patru, care vor juca în grupe superioare de câte patru jucători din care se califică primii doi, locurile II fiind împărţite în două urne (partea inferioară, respectiv superioară a tabloului), astfel încât locurile 1 şi 2 dintr-o grupă superioară să nu se întâlnească decât în finală. Capii de serie din grupele inferioare au fost stabiliţi conform ordinii din clasamentul AmaTur la zi. Îmbucurător este şi că, la aceeaşi categorie, sunt din ce în ce mai multe meciuri jucate între copii, tineri şi adulţi, jucători trecuţi de 50 de ani şi cu experienţă, dovadă că acest sport va avea continuitate.

Nu am putea organiza cele două mari competiţii internaţionale din circuitul AmaTur găzduite de municipiul Fălticeni, dacă nu am beneficia de sprijinul autorităţilor locale, care ne pun la dispoziţie gratuit cele două săli de sport şi ne asigură o parte din premii, şi al autorităţilor judeţene, care contribuie la buna desfăşurare, pentru că reuşita unui astfel de turneu depinde şi de asigurarea unei logistici” ne-a declarat Cătălin Cozma.

Sportul înseamnă sănătate, ne asigură campionul naţional AmaTur 2018

Deşi are 68 de ani, Ioan Moldovan din Vişeu de Sus face performanţă în tenisul de masă şi, în baza punctajului din clasamentul Federaţiei de Tenis de Masă, a devenit campion în anul 2018, primind premiul special „Campion Naţional AmaTur 2018”, el fiind un bun exemplu pentru tinerii jucători. Talentul pentru tenis de masă şi la descoperit destul de târziu, în anul 1985, când era maistru instructor de aeromodele şi prelucrarea lemnului la Casa Pionierului din Vişeu de Sus. Când un copil lipsea de la antrenamentele de la cercul de tenis de masă mergea şi îl înlocuia, în situaţia în care, după o boală gravă şi trei ani de suferinţă prin spitale, a rămas cu o condiţie fizică firavă, iar medicii i-au recomandat să facă un sport mai uşor.

„Fiecare om e bun la ceva, dar un om nu e bun la orice. Toată viaţa m-au caracterizat disciplina, seriozitatea, bunul-simţ şi am fost foarte selectiv cu oamenii din jur. Dacă vrei să vezi ce valoare ai, stai în colţul străzii şi vezi cine te salută. Tinerii, dar şi noi, cei mai în vârstă, trebuie să ştim că pe un om îl caracterizează cultul muncii, cultul familiei, motivaţia financiară, activitatea sportivă şi limita bunului-simţ. Toate la un loc aduc reuşita” susţine Ioan Moldovan, cel care a înfiinţat la Vişeu echipa de tenis de masă „Bradul”, care a avut o prestaţie foarte bună la Fălticeni.

Ioan Moldovan in joc

Ioan Moldovan, cel mai vârstnic participant la turneul de la Fălticeni, este un exemplu de urmat pentru că la toate competiţiile unde este prezent susţine că „sportul înseamnă sănătate”, iar „un măr, dacă este putred, trebuie îndepărtat, altfel putrezeşte toată lada”, subliniind că multe boli pot fi îndepărtate sau suferinţa poate fi atenuată făcând zilnic mişcare.

Competiţia a fost organizată de ACS „Şomuzul” Fălticeni în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni, Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, cu sprijinul unor sponsori.

Începători

  1. Sabin  Cioban, Paşcani
  2. Narcis  Grusca, Gura Humorului

3  – 4 Sorin  Sovea, Suceava
Alexandru  Grimaliuc, Suceava

Avansaţi

  1.  Nelu  Aldea, Fălticeni
  2.  Laurenţiu  Cervicescu, Botoşani

3 — 4 Andrei  Rauh, Republica Moldova
Costel  Donisan, Paşcani

Open

  1.  Sorin  Zamfiroaia, Dolheştii Mari, Suceava
  2.  Eusebiu  Lovin, Comăneşti

3 – 4 Cristian Istrate, Bucureşti
Marius Martinaş, Iaşi

Elite

  1.  Ivan  Welker, Sfântu Gheorghe
  2.  Marius  Moşneagu, Fălticeni

3 – 4 Cătălin Albu, Paşcani
Cristian Polocoşer, Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: