Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu:

Înfiinţarea compartimentului propriu de cardiologie intervenţională a fost o decizie bună

> Deja au fost efectuate 335 de intervenţii pentru care pacienţii nu au plătit > Gheorghe Flutur: Am cheltuit inteligent banul public în aparatură medicală de ultimă generaţie, pentru a veni în ajutorul oamenilor care nu puteau suporta financiar astfel de intervenţii

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a anunţat, miercuri, că în compartimentul propriu de cardiologie intervenţională al spitalului au fost efectuate din 22 iulie şi până acum 335 de intervenţii, pentru care pacienţii nu plătesc nimic în comparaţie cu preţurile destul de mari practicate de prestatorul care a efectuat astfel de intervenţii din anul 2010.

„Din 2010 am avut în Spitalul Judeţean Suceava un compartiment de cardiologie intervenţională. A funcţionat până în vara acestui an, prestând pentru spital. Anul trecut am hotărât împreună cu preşedintele Gheorghe Flutur să înfiinţăm şi să punem în funcţiune un compartiment propriu de chirurgie intervenţională, pentru că foarte mulţi bolnavi erau în imposibilitatea de a suporta financiar aceste intervenţii” a spus Rîmbu.

El a explicat că a fost nevoie să fie găsite soluţii de dotare, în primul rând cu aparatură, dar şi angajarea de specialişti, medici cardiologi cu această specializare, precizând că sunt puţine centre de cardiologie intervenţională în ţară şi puţini specialişti în cardiologia intervenţională.

Rîmbu a spus că atunci când a fost inaugurat acest compartiment a şi declarat că cei care vor beneficia de intervenţii, fie pacienţi acuţi sau pacienţi cronici, nu vor suporta cheltuielile privind intervenţiile, fie coronografii sau stentări cu unul, două sau trei stenturi simple sau stenturi active.

El a explicat că pentru a beneficia de aceste facilităţi, conducerea SJU Suceava a făcut demersuri pentru a intra în programele naţionale aferente, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a aprobat introducerea SJU Suceava în Programul Naţional de Boli Cardiovasculare care priveşte tratamentul gratuit al pacienţilor cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutantă.

Rîmbu a spus că suma alocată pentru SJU Suceava până la sfârşitul anului este de 210.450 de lei, ceea ce reprezintă o sumă generoasă şi suficientă pentru achiziţionarea de materiale medicale specifice pentru aceste intervenţii.

El a mai arătat că SJU Suceava are şi personalul necesar, respectiv doi medici specializaţi în cardiologie intervenţională, dintre care unul este angajat al spitalului, iar celălalt pe contract de prestări servicii, şi şase asistenţi medicali care au efectuat cursuri specifice şi sunt calificaţi în acest domeniu.

„Suceava a fost cuprinsă la un moment dat că ne vom încâlci dacă cineva nu va putea sta” a spus Rîmbu, făcând referire la faptul că medicul Roberto Haret, care a lucrat la compartimentul privat de cardiologie intervenţională, a plecat din Suceava.

Rîmbu a spus că nu a avut ca intenţie ca acest medic să plece, dar că dacă salariul de 4000 de euro net pentru un medic cardiolog intervenţional la SJU Suceava e puţin, nu a avut ce face.

Mai mult, managerul SJU Suceava a făcut şi o paralelă între costurile pe care le are SJU Suceava pentru astfel de intervenţii în comparaţie cu tarifele practicate până în iulie 2019, cu precizarea că pacienţii care au suferit intervenţii în compartimentul propriu al SJU Suceava nu au plătit nimic pentru acestea.

Astfel, montarea unui stent simplu costă în SJU Suceava 1.511 lei, în timp ce tariful care era practicat de prestatorul privat până la deschiderea compartimentului propriu a fost de 7.650 de lei.

Pentru montarea a două stenturi simple, costurile SJU Suceava sunt de 1.826 de lei, iar tariful ce fusese practicat era de 10.350 de lei, iar cu trei stenturi 2.141 de lei, în timp ce tariful prestatorului era de 12.900.

„Dacă facem un calcul, costurile spitalului sunt până în 20 la sută din tarife. Este o realitate în România că manopera pe aceste intervenţii în tarif ocupă o pondere de 70-80%” a spus managerul SJU Suceava.

În ceea ce priveşte montarea unui stent activ, costurile spitalului sunt de 2.272 de lei, în timp ce tariful prestatorului pe piaţa privată este de 12.000 de lei, la montarea a două stenturi active costurile spitalului sunt de 3.347 de lei, iar tariful în sistem privat este de 17.000 de lei, iar pentru trei stenturi active, costul spitalului este de 4.421 de lei, în timp ce în sistem privat tariful este practicat este de 21.000 de lei.

„Iată de ce bucuria nu este maximă pentru cei cu care noi am intrat în concurenţă” a spus Vasile Rîmbu, care a subliniat că în SJU Suceava aceste intervenţii se fac gratuit, în timp ce în centrele private au tarifele prezentate.

Totodată, el a arătat că din luna iulie a.c., când SJU Suceava a început să facă acest fel de intervenţii cu specialiştii proprii, au fost efectuate 335 de intervenţii, din care 47 de stentări acuţi, 67 de stentări cronici, iar restul coronografii, menţionând că o coronografie costă 600 de lei în SJU Suceava, iar în sistem privat este 2500 de lei.

„Ne propunem să dezvoltăm şi să încurajăm” a spus Rîmbu.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că în acest sens se poate vorbi despre o cheltuire inteligentă a banului public pe angiografe şi că s-a ajuns să fie de cinci-şapte ori mai ieftin să pui un stent în Spitalul Judeţean pentru că CJ Suceava a investit în dotări moderne de ultimă generaţie şi în manoperă.

„Foarte mulţi oameni au nevoie de stenturi şi sunt obligaţi să-şi vândă averi pentru astfel de situaţii extreme” a spus Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: