Păiseni

Omagiu şi recunoştinţă, la 12 ani de la sacrificiul eroului Ioan Grosaru

Au trecut 12 ani de la sacrificiul suprem, în Irak, al eroului poet din satul Păiseni, com. Cornu Luncii, slt. (p.m.) Ioan Grosaru. Sunt ani în care nu numai comunitatea locală, ci toată comunitatea judeţului Suceava şi-a reconsiderat, mai asumat, respectul şi recunoştinţa datorate eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă, indiferent de perioada istorică în care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate, unire, independenţă, şi mai nou, pentru pacea lumii.

La 12 ani de la moartea, în teatrul de operaţii din Irak, a suceveanului Ioan Grosaru, s-a aşternut un fel de pace în conştiinţa localnicilor din satul şi comuna natală, unde eroul odihneşte, a militarilor colegi sau a celor ce i-au onorat curajul militar şi i-au citit poeziile şi au participat la ceremoniile militar-religioase desfăşurate la Păiseni.

Pace dar nu uitare, pentru că în tot acest răstimp, multe s-au întâmplat în onoarea şi amintirea eroului, fiu al satului care a urmat o carieră militară, dar s-a dovedit şi un poet şi prozator talentat, şi a cărui viaţă a fost curmată dramatic, la 37 de ani. Crearea locului de reculegere şi toate cele realizate la Păiseni pentru neuitarea militarului sucevean, au pornit din inima, voinţa şi banii de pensie ai maistrului principal militar Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor” Suceava. Alături de el s-a implicat ulterior Armata Română şi primarul comunei Cornu Luncii Gheorghe Fron, cel care a reuşit acum 2 ani şi instalarea impresionantei cruci-monument, înaltă de peste 7 metri. Aceasta a fost dedicată nu doar militarului mort în Irak, ci tuturor eroilor comunei, căzuţi în cele două războaie mondiale.

Astăzi, în amintirea eroului poet Ion Grosaru nu stă însă mărturie doar monumentul şi amfiteatrul ce-l înconjoară, ci şi Casa memorială „Ioan Grosaru” şi şcoala generală din sat care-i poartă numele, în holul căreia există o expoziţie permanentă cu obiecte personale şi militare ale eroului, printre care uniforma lui de „scorpion”, schije din tabul ucigaş din Irak, fotografii personale, cărţile de poezie şi proză (majoritatea tipărite post mortem) ale bărbatului cu minte căutătoare, suflet profund şi inimă mare. În comună se desfăşoară anual chiar şi un festivalul de poezie „Ioan Grosaru” şi mai presus de toate, s-a format o conştiinţă comună, mai ales în rândul copiilor satului, întru recunoştinţă faţă de eroii neamului.

Niciodată nu-i prea mult pentru eroi

Sâmbătă, la Păiseni, militari şi civili, adulţi şi mulţi copii ai satului s-au adunat încă o dată să pomenească amintirea şi rostul pe pământ ale slt. (p.m.) Ioan Grosaru, dar şi pe ceilalţi 31 de militari români căzuţi în teatrele de operaţiuni.

Au fost acolo, din nou, niciodată lipsind, militari ai Batalionului 32 Mircea – „Scorpionii Galbeni”, de la Timişoara, din care a făcut parte Ioan Grosar, însoţiţi de însuşi comandantul lor, col. Andrei Jianu. Au fost la Păiseni militari ai Brigăzii 16 Banat şi Unităţii Militare Bălţăteşti, veterani militari, veterani militari invalizi, răniţi în misiunile NATO. Tuturor acestora, primarul Gheorghe Fron le-a mulţumit în mod deosebit pentru că (în fiecare an, şi de mai multe ori pe an), vin la Păiseni să-şi onoreze fostul coleg de arme.

 Au participat la ceremonia de comemorare a lui Ion Grosaru şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni, ai Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi de la Fălticeni, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, reprezentanţi ai Asociaţiei „Cultul Eroilor” Suceava, elevi ai Şcolii Generale Păiseni, localnici de toate vârstele.

În cadrul ceremoniei, primarul Gheorghe Fron a înmânat două diplome de cetăţean de onoare al comunei, pentru major Mihai Oanea, militarul care a adus la Păiseni crucea făcută în Irak după moartea lui Ion Grosar şi un steag al unităţii, şi sublocotenent Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi a Veteranilor Invalizi din Teatrele de Operaţiuni, el însuşi veteran invalid, în baston, rănit grav anul trecut.

S-au acordat multe diplome şi s-au strâns multe mâni lângă monumental dedicat eroului-poet slt. (p.m.) Ion Grosar, militarul care, prin moartea sa eroică, a trezit conştiinţe şi a pus pe harta ţării satul Păiseni.

„Unii spun că e prea mult, că am exagerat cu ceremoniile la Păiseni, în fiecare an şi chiar de mai multe ori pe an. Eu nu cred asta. Nu, niciodată nu este prea mult ca să ne arătam recunoştinţa şi să-i pomenim pe eroii neamului nostru căzuţi în lupte, pe cei căzuţi la datorie, pentru pace, în teatrele de operaţiuni” a declarat m.m. pr. Dumitru Davidel.

Sacrificiul unui erou

Din luna august 2007, eroul sublocotenent (p.m.) Ioan Grosaru, de 37 de ani, participa la misiunea „Iraqi Freedom”, în cadrul Batalionul 32 Infanterie „Mircea”, cunoscut ca „Scorpionii Galbeni”, din Timişoara, dislocat în baza militară de la Tallil.

Reamintim că pe 21 septembrie 2007, suceveanul era în misiune de patrulare într-un blindat în care se aflau şase „scorpioni galbeni”. La ora 9.35, tabul a călcat pe un dispozitiv artizanal şi a luat foc. Grosaru s-ar fi putut salva, pentru că era primul lângă turelă, dar a preferat să-i lase să iasă mai întâi pe cei cinci colegi ai săi, care aveau familii acasă. El nu a mai apucat, pentru că tabul a explodat. Un coleg al său, Marius Iovi, şi-a pierdut atunci vederea, iar peste ani a avut tăria să vină la mormântul lui Ioan Grosar, la Păiseni, şi să-i mulţumească pentru că i-a salvat viaţa.

Plt. maj. Bogdan Fluturaş, care pe 21 august 2007 era şi el „scorpion” în misiune în Irak, dar la bază, nu în patrulare, a declarat sâmbătă, la comemorarea de 12 ani: „Nimic n-a mai fost la fel de important după aceea pentru mine. Prietenul meu Ionică murise”. De la el am aflat şi că la ceremonialul de repatriere al lui Ion Grosaru, din 24 septembrie 2007, în baza militară din Irak, lângă sicriul învelit în tricolorul românesc, s-au rugat, cu acelaşi respect şi aceeaşi jale, soldaţi români, americani, australieni şi britanici. Când convoiul mortuar s-a pornit spre avion, militarii, indiferent de grad sau de limba pe care o vorbeau, au salutat cu mâna la inimă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: