Zece kilometri de canale pentru îngroparea cablurilor aeriene din Suceava

> Serviciul pentru noua infrastructură subterană de comunicaţii electronice va fi scos la concesionare, iar operatorii de servicii de CATV, telefonie fixă, internet şi transmisii de date vor închiria „tubete” de la firma care va câştiga licitaţia

 Primăria Municipiului Suceava organizează licitaţie pentru concesionarea terenului necesar realizării unei „canalizaţii” subterane pentru amplasarea de reţele de comunicaţii electronice şi electrice. Concesionarea a circa 54.000 de metri pătraţi, terenuri proprietate publică, se va face pe o perioadă de 49 de ani, preţul de pornire la licitaţie fiind de aproximativ 9,96 milioane de lei, echivalentul a circa 2 milioane de euro. Conform unui proiect de hotărâre de Consiliul Local, demersul are ca scop principal „satisfacerea nevoilor populaţiei, instituţiilor publice şi agenţilor economici” prin asigurarea şi ridicarea calităţii şi eficienţei comunicaţiilor electronice. „Realizarea de canalizaţii proprii de către fiecare operator în parte este nejustificată din punct de vedere economic, cât şi tardivă, din cauza faptului că municipiul Suceava are un număr foarte mare de străzi care deja au fost modernizate, iar, de multe ori este imposibilă, ca urmare a lipsei de spaţiu”, susţine edilul-şef Ion Lungu, în expunerea de motive la propunerea legislativă pusă în atenţia deliberativului municipal, adăugând că actualele „cablaje” aeriene de tip CATV, telefonie fixă, internet şi transmisii de date vor fi mutate în subteran, iar operatorii de servicii pentru telecomunicaţiile de acest gen vor închiria „tubete” de la firma care va câştiga licitaţia de luare în concesiune. Noua infrastructură subterană de comunicaţii electronice va avea o lungime de 10 km, constând în reţele magistrale şi reţele de distribuţie, iar investiţia ar putea fi materializată în maxim 2 ani. Primăria Suceava va încasa lunar o redevenţă care se va constitui în venit al bugetului local, nivelul minim al acesteia fiind de aproximativ 42.830 de euro pe an. Viitorul concesionar urmează să acopere, cu surse financiare proprii, cheltuielile de proiectare, realizare şi executare propriu-zisă a obiectivului în cauză, asigurând accesul nediscriminatoriu la sistemul de „îngropare” a cablurilor. Prima dată, autorităţile sucevene au intenţionat să „îngroape” cablurilor suspendate în anul 2012, când, cu finanţare POR 2007-2013, au fost înlocuiţi stâlpii din sistemul de iluminat public şi s-a reparat infrastructura de pe magistrala rutieră principală a urbei capitală de judeţ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: