Sunt necesare

Intervenţii „în regim de urgenţă” la monumentele UNESCO din judeţul Suceava

> „Problemele persistente la nivelul elementelor de arhitectură afectează nemijlocit şi componentele artistice, motiv pentru care soluţionarea acestora este imperativă”, se reliefează în Raportul privind starea de conservare a monumentelor al Muzeului Bucovinei

Monumentele din judeţul Suceava înscrise în Lista patrimoniului mondial se află într-o stare bună de conservare. Aşa relevă un raport al Muzeului Bucovinei, în care se arată că excepţie face „necesitatea anumitor intervenţii punctuale, unele în regim de urgenţă, în vederea salvgardării atât a componentelor artistice, precum şi a integrităţii structurale a monumentelor”. Raportul nr. 9040 din 28 decembrie 2018 privind starea de conservare a monumentelor, întocmit de Departamentul „Monitorizare monumente UNESCO” al Muzeului Bucovinei, evidenţiază că monumentele în aer liber sunt supuse permanent acţiunii factorilor de degradare din mediul înconjurător, cele mai multe probleme la care sunt supuse elementele acestora fiind „recurente”, în special cele aflate la exterior, dar cu influenţă şi asupra microclimatului interior al bisericilor. Pe de altă parte, unele probleme apărute au la origine lipsa prevenţiei şi luarea de măsuri privind elementele din materiale mai puţin durabile, cum ar învelitorile. Astfel, în raportul amintit se precizează că diverse cauze pot provoca una sau mai multe forme de degradare, şi, în acelaşi timp, „pot da naştere unei succesiuni de degradări care decurg unele din altele”. „Evaluarea stării de conservare a unui monument nu constă doar în depistarea şi indicarea problemelor existente, ci şi a eventualelor pericole care ar putea influenţa această stare. Problemele persistente la nivelul elementelor de arhitectură afectează nemijlocit şi componentele artistice, motiv pentru care soluţionarea acestora este imperativă pentru conservarea picturii murale şi a patrimoniului mobil aferent”, se reliefează în Raportul privind starea de conservare a monumentelor din judeţul Suceava înscrise în Lista patrimoniului mondial, raport semnat de Constantin Emil Ursu, director general al Muzeului Bucovinei. Din judeţul Suceava, în Patrimoniul UNSECO sunt înscrise Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore; Biserica „Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe” din Mănăstirea Humorului; Biserica „Buna Vestire” din Vatra Moldoviţei; Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din Pătrăuţi; Biserica „Sfântul Nicolae” din Probota; Biserica „Sfântul Gheorghe şi Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava; Biserica „Sfântul Gheorghe” din Voroneţ şi Biserica „Învierea Domnului” din Suceviţa. Cele 8 biserici au pereţii exteriori acoperiţi cu picturi autentice în frescă, reprezentând cicluri complete de teme religioase şi sunt considerate „capodopere inspirate din arta bizantină”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: