Slujbe arhiereşti

> La Muzeul Satului Bucovinean, Suceava

 În Duminica a şaptea după Rusalii, 4 august 2019, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sf. Liturghie în biserica din incinta Muzeului Satului Bucovinean.

Arhiereul a oficiat serviciul divin cu ocazia împlinirii a zece ani de la târnosirea locaşului ortodox, monument istoric care are drept hram sărbătoarea Înălţarea Domnului.

ÎPS Părinte Pimen a slujit Sf. Liturghie în biserică, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi.

Biserica Înălţarea Domnului, din complexul muzeal Satul Bucovinean, a fost adusă de la Vama în anul 2000. Lucrările de reasamblare şi reconstituire au durat până în 2009. Iconostasul bisericii datează din 1811. (C.T.)

> La Parohia Forăşti

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 4 august 2019, Sfânta Liturghie în Parohia Forăşti, Protopopiatul Fălticeni.

Credincioşii din parohia Forăşti, au avut aşadar bucuria duminică de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar. Ierarhul a fost primit, după datina străbună, cu pâine şi sare de părintele Florin Sava – preot paroh al Parohiei Forăşti, de preotul Adrian Dulgheriu – protopop de Fălticeni şi de numeroşi copii cu buchete de flori în mâini.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, PS Părinte Damaschin a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 7-a după Rusalii (a Vindecării a doi orbi şi a unui mut în Capernaum): „Ne-am rugat astăzi împreună într-o zi deosebită; e prima duminică din august, este prima duminică din postul Adormirii Maicii Domnului. În Sfânta Evanghelie de astăzi am făcut cunoştinţă cu mai mulţi oameni, dar în principal cu trei – doi orbi şi un mut. Cuvintele Evangheliei sunt pentru noi cuvinte de folos, cuvinte îndemnătoare, cuvinte din care avem de învăţat. Evanghelia nu e ca o carte de istorie în care aflăm doar ce s-a întâmplat atunci, ce a făcut Domnul Hristos, ce minuni a făcut, ce a învăţat şi doar atât, iar pe noi nu ne priveşte. Avem multe de învăţat din Evanghelia care s-a citit azi. A început Evanghelia cu următoarele cuvinte: «În vremea aceea, pe când trecea Iisus, doi orbi se ţineau după El, strigând şi zicând: Miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David! Iar după ce a intrat în casă, au venit la El orbii şi Iisus i-a întrebat: Credeţi că pot să fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne! Atunci S-a atins de ochii lor, zicând: După credinţa voastră fie vouă! Şi s-au deschis ochii lor». Tot aşa şi noi trebuie să fim tenace în credinţă şi rugăciune, să venim de fiecare dată în Casa Domnului, în Biserică, iar Sfânta Evanghelie să ne fie călăuză în toate”.

Preotul paroh Florin Sava a mulţumit ierarhului, părinţilor din soborul slujitor, precum şi credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie arhierească. După Sfânta Liturghie au fost sfinţite şi binecuvântate Paraclisul de vară şi clopotniţa parohiei, care au fost construite în ultimii doi ani.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Forăşti a fost ridicată lângă vechiul sfânt locaş, construit în 1766, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, biserică care acum se află în plin proces de conservare şi restaurare. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în urmă cu 17 ani; noul locaş de cult a fost sfinţit în anul 2010, urmând a fi finalizate lucrările de pictură. (CONSTANTIN AGAFIŢEI)

> La Mănăstirea Slatina

Marţi, 6 august 2019, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sf. Liturghie la Mănăstirea Slatina.

Oficiat în sobor arhieresc, pe o scenă special amenajată în faţa sfântului locaş, serviciul divin a fost prilej de apropiere între credincioşii din toate satele învecinate cu mănăstirea.

Oaspeţi de seamă au fost stareţii şi maicile stareţe din mănăstirile Bucovinei.

Numeroşi creştini s-au împărtăşit, iar la finalul Sf. Liturghii au ascultat cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Toţi închinătorii au luat parte la agapa frăţească pregătită de obştea Mănăstirii Slatina.

Mănăstirea Slatina este ctitoria domnească a voievodului Alexandru Lăpuşneanu. Are un singur hram, Schimbarea la Faţă.

Este construită din piatră brută, între anii 1552-1564, în satul Slatina, comuna cu acelaşi nume.

După cronica vremii, sfinţirea locaşului a avut loc la 14 oct 1558. Voievodul ctitor aduce în mănăstire – ca odor de mare preţ – capul Sf. Grigorie Teologul, expus şi astăzi pentru închinare în latura stângă a Sf. Altar.

Şi Mănăstirea Slatina a trecut prin vremuri foarte grele; în timpul Primului Război Mondial a fost transformată în spital, unde călugării în vârstă îngrijeau răniţii, în timp ce călugării tineri slujeau Ţara pe front.

În 1932, sub domnia regelui Carol al II-lea, ÎPS Mitropolit al vremii, Pimen, decide şi împlineşte refacerea Mănăstirii Slatina, aducându-o la forma şi valoarea ei iniţială. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: