Soarta celor trei şcoli româneşti din oraşul Cernăuţi va fi decisă la mijlocul lunii august

Comitetul executiv al consiliului local Cernăuţi se va întruni la mijlocul lunii august a.c. pentru a decide care va fi soarta şcolilor cu predare în limba română din capitala Bucovinei istorice. Şedinţa a fost amânată de mai multe ori, iar directorii de şcoli nu cunosc care va fi viitorul acestor şcoli în absenţa unei decizii concrete, potrivit declaraţiei şefului Departamentului de Învăţământ al Primăriei oraşului Cernăuţi, Serhii Martiniuk.

„Avem în oraşul Cernăuţi şcoli cu clase foarte mici. Este vorba de şcolile cu predare în limba română: nr. 10, 13 şi 17. De exemplu, în şcoala nr. 17 din Cernăuţi (zona Roşa Stâncă – n. n.) avem o clasă cu 7 copii, iar numărul mediu de copii în clasă este de 10, în şcoala nr. 13 (Horecea Urbană – n. n.) – 18 elevi. Sunt şcoli foarte mici şi ele necesită să fie optimizate” a declarat Serhii Martiniuk într-un interviu pentru „Molodîi Bukovineţ”.

El a mai adăugat că directorii acestor şcoli au fost îndemnaţi să informeze părinţii despre posibilitatea transferării copiilor la o altă instituţie de învăţământ dacă numărul de elevi va fi la fel de mic. Directorii nu pot invita copiii la şcoală până când nu va fi adoptată reţeaua de şcoli finanţate de comitetul executiv.

Reamintim că şcolile cu predare în limba română nr. 10 şi 17 din suburbia Roşa şi nr. 13 din Horecea Urbană a oraşului Cernăuţi trec prin grele încercări. Comitetul executiv al consiliului local Cernăuţi propune să lichideze unele clase aparte din aceste şcoli, care aparţin minorităţii româneşti din capitala Bucovinei, în legătură cu necompletarea acestora cu un număr suficient de elevi.

Experţii acestei comisii, în special şeful Departamentului Financiar al primăriei Cernăuţi, Livia Bambuleak, insistă să fie lichidate o serie de clase cu predare în limba română. Ei argumentează că numărul elevilor într-o singură clasă este mai mic de 27 de copii. Este o decizie doar a primăriei, însă aceasta a trezit un val de nemulţumire în rândul populaţiei româneşti din Cernăuţi, care a avut la 19 iulie unele întâlniri cu reprezentanţii primăriei.

La şcoala nr. 10 din Cernăuţi, una dintre cele mai vechi din oraş, cu o istorie de peste 200 de ani, autorităţile locale vor să lichideze clasele superioare. Celelalte două şcoli cu predare în limba română, dacă se vor supune acestor iniţiative, riscă să se transforme în şcoli primare. În acest mod, învăţământul în limba română din oraşul Cernăuţi va urma calea dispariţiei. În pofida solicitării directorilor, părinţilor elevilor şi chiar a conducerii Secţiei de învăţământ a oraşului, comitetul executiv şi departamentul financiar al primăriei oraşului Cernăuţi continuă să se conducă după limbajul rece al cifrelor, ignorând opiniile oamenilor, care sunt dispuşi cu orice preţ să apere aceste şcoli istorice din vechea urbe bucovineană. (Agenţia BucPress)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI