Atitudini

Cercetând site-ul ultimelor zile al BucPress de la Cernăuţi, două informaţii legate de alegerile din Ucraina atrag atenţia, aparent fără vreo legătură.

Prima se referă la alegerea românului Gheorghe Mazuraşu ca deputat în noul parlament al Ucrainei. Alegere nu întâmplătoare, mai ales că s-a făcut într-o circumscripţie majoritar românească, cu probleme specific româneşti, între care limitările la utilizarea limbii române pe care le-au impus legile adoptate de vechiul parlament. Interesant este că noul deputat şi-a stabilit deja priorităţi, cea mai importantă pentru el fiind creşterea nivelului de trai al concetăţenilor săi. Profesor de sport, el descoperă că veniturile familiei sale – cele proprii şi ale soţiei – sunt prea mici încât să-i asigure – ca să folosim sintagma românească – un trai decent.

Într-un interviu acordat unei publicaţii româneşti imediat după aflarea rezultatelor alegerilor, el pune în opoziţie însă această prioritate, care oricum depinde în mică măsură de voinţa sa de deputat, cu ocrotirea limbii în care el însuşi a vorbit de mic – limba română. „Eu am fost în foarte multe sate locuite de români şi rar ne spuneau că este vreo problemă cu vorbirea limbii române”, afirmă noul deputat.

Se trăieşte greu în Ucraina, afirmă deci românul nostru, de aceea se străduieşte să crească nivelul de trai al conaţionalilor săi, aflaţi în minoritate. Problema e dacă aceştia vor mai vorbi româneşte când nivelul de trai va atinge standardele dorite de parlamentarul ucrainean.

A doua ştire se referea la solidaritatea etniei maghiare trăitoare în Ucraina. Aceasta a dezvăluit apăsat stratagema autorităţilor de a bloca accesul în parlament al liderilor maghiari din Transcarpatia, extrem de bătăioşi când este vorba de drepturile conaţionalilor reprezentaţi.

Privită prin această cheie, izbânda profesorului herţean este doveditoare că românii au strâns puternic rândurile pentru a-l face să izbândească, în pofida politicii reale ucrainene privind minorităţile, indiferent care sunt ele. Aşa că, probabil, dom’ profesor trebuie să-şi reevalueze priorităţile: să contribuie, ca orice deputat, la creşterea nivelului de trai al poporului, dar şi să ţină sus steagul etniei sale.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Intelepte sfaturi. Succes!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: