Contractul de acordare a finanţării europene fiind semnat

Parcul de autobuze electrice al municipiului Suceava devine realitate

> „Vom avea o societate de transport performantă, un sistem de transport public civilizat, cu preţuri suportabile pentru cetăţeni” a declarat primarul Ion Lungu > Platforma de garare a Divizei electrice a societăţii TPL este în curs de amenajare în Burdujeni-sat, modernizate urmând a fi şi staţiile pentru călători

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, şi Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Piatra Neamţ, au semnat, ieri, contractul proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava”.

Valoarea totală a proiectului este de 116,189 de milioane de euro, echivalentul a circa 25 milioane de euro, cu durată de implementare de 30 luni, conform contractului de finanţare. Proiectul prevede achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, amenajarea unei autobaze, reabilitarea-modernizarea staţiilor de îmbarcare-debarcare a călătorilor, înfiinţarea unui centru de supraveghere video, precum şi reabilitarea străzii Vasile Pîrvan din Burdujeni-sat, la capătul căreia va funcţiona Divizia electrică a societăţii Transport Public Local (TPL). Valoarea eligibilă a proiectului este de 103,584 de milioane de lei, de la bugetul municipiului Suceava fiind suportată suma de 2,071 milioane de lei, adică 2% din total lei.

„După realizarea acestui proiect, în municipiul Suceava vom avea o societate de transport performantă, un sistem de transport public civilizat, cu preţuri suportabile pentru cetăţeni” a declarat ieri Ion Lungu. Autorităţile sucevene au întocmit proiectul „Sistem integrat de transport ecologic” încă din iarna lui 2017, însă unele primării mari din ţară au cerut amânarea termenului de depunere. La finele anului 2018, documentaţia din municipiul Suceava a ajuns la ADRNE Piatra Neamţ, termenul-limită pentru depunerea acestor proiecte fiind 29 martie 2019. Din păcate, acesta a fost prelungit din nou, pentru proiectele de pe Axa 4.1 stabilindu-se data de 8 mai 2019.

Pe de altă parte, în urmă cu un an, respectiv în august 2018, primarul Ion Lungu anunţa că lucrările pentru platforma de garare a autobuzelor electrice vor fi executate la capătul străzii Căpitan Grigore Andrei, „pe un tăpşan” din Burdujeni. Necesarul financiar fusese avansat la 2,18 milioane de lei, cuprinzând lucrările de realizare a terasamentului rutier, a unui zid de sprijin şi a împrejmuirii. Suma ar fi urmat să fie acoperită din fonduri europene, pe lângă cele menţionate finanţată fiind doar introducerea reţelelor de utilităţi. O hotărâre anterioară a Consiliului Local prevedea că platforma de garare a aşa-zisei divizii electrice a societăţii de transport public TPL va avea 5.000 mp. Respectiva hotărâre includea şi o staţie de mentenanţă de 900 mp; birouri pe 60 mp; vestiarele de 80 mp; depozit de scule şi piese pe 50 mp; stand pentru verificare auto de 65 mp; spălătorie auto pe 65 mp. Suceava se află între primele cinci municipii din ţară care au realizat şi depus documentaţia necesară accesării de finanţare europeană nerambursabilă pe toate axele din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: