Casa de Pensii, asaltată de femeile care au crescut cel puţin trei copii şi vor să iasă la pensie mai devreme

> „Reducerea acordată femeilor la înscrierea la pensie de limită de vârstă va fi aplicată de la 1 septembrie 2021, dar, atenţie, pentru a beneficia de această reducere, este obligatoriu să fie realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani” precizează directorul executiv Constantin Boliacu

Casa Judeţeană de Pensii se confruntăm cu o afluenţă ridicată a persoanelor care se prezintă la ghişeele de relaţii cu publicul şi care vor să se înscrie la pensie de limită de vârstă spre a beneficia de reducerea acordată de noua lege femeilor care au născut şi au crescut trei copii, facilitate consacrată de noile prevederi în domeniu, respectiv Legea nr.127 din 2019. Dată fiind starea de fapt înregistrată, Constantin Boliacu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava, anunţă că, în continuare, înscrierea la pensie pentru limită de vârstă se face în temeiul dispoziţiilor „vechii” legi, Legea nr. 263 din 2010, deoarece, cu excepţia anumitor articole, Legea nr.127 din 2019 privind sistemul public de pensii intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2021.

Boliacu reliefează că, în condiţiile Legii nr. 263 din 2010, valabilă în prezent, pensia de limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare de 15 ani. În aceste circumstanţe, şeful CJP Suceava subliniază că „reducerea vârstei standard de pensionare se aplică doar persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite sau speciale de muncă”.

 Pe de altă parte, Constantin Boliacu evidenţiază că, în conformitate cu dispoziţiile art. 56 din noua Lege nr.127 din 2019, „femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare”, la această diminuare adăugându-se „câte un an în plus începând cu al patrulea copil”. Totodată, reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care „numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”. „Această reducere acordată femeilor la înscrierea la pensie de limită de vârstă va fi aplicată de la 1 septembrie 2021, dar, atenţie, pentru a beneficia de această reducere, este obligatoriu să fie realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani” pune în vedere directorul executiv al Casei de Pensii Suceava. Legea nr. 127 din 2019 privind sistemul public de pensii intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2021, cu excepţia unor articole, printre care art. 86, alin. 2, literele a şi b. Astfel, art. 86 alin. 2, litera a intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019, iar art. 86 alin. 2 litera b, din acelaşi act normativ, este valabil începând cu 1 septembrie 2020. Acest articol vizează valoarea punctului de pensie, care de la 1 septembrie 2019 va fi de 1.265 lei, iar de la 1 septembrie 2020 va ajunge la 1.775 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: