„Zilele elevului arhitect” la „Uzina de Apă” din Suceava

(ediţia a II-a)

Luni, 27 mai, la fosta Uzină de Apă Suceava, actualmente „Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj” şi sediul Filialei Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) a debutat manifestarea „Zilele elevului arhitect” – 2019. Este a doua ediţie a acestui eveniment, la care au participat elevi şi profesori de la clasele de arhitectură şi design ale Colegiului de artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi Liceului de artă „Ştefan Luchian” Botoşani. Este vorba de o manifestare didactico-profesională, care expune cele mai interesante şi valoroase lucrări realizate în procesul de învăţământ de elevii de la clasele vocaţionale XI şi XII de la specialităţile menţionate. S-a urmărit totodată o comunicare directă şi un schimb de experienţă între elevii şi profesorii implicaţi în domeniile respective. Sunt prezentate într-o expoziţie temporară cele mai reuşite lucrări elaborate la examenul de atestare a competenţelor profesionale – care încheie ciclul de învăţământ – precum desene, machete şi tablouri cu construcţii reprezentative sau istorice, elaborate de liceenii claselor terminale. Ca o noutate, anul acesta au fost prezentate şi lucrări de la specialitatea design, domeniu al artelor vizuale apropiat şi legat de arhitectură.

În cuvântul de deschidere care a fost susţinut de arh. prof. Ion V. Andriu, preşedintele Filialei Nord-Est a OAR şi al Sucursalei Suceava – Botoşani a Uniunii Arhitecţilor din România, cadru didactic la Colegiul de artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, precum şi de profesor Niculai Moroşan, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici, s-a subliniat importanţa învăţământului vocaţional şi a fost salutată şi apreciată prezenţa oaspeţilor din judeţul vecin. Apoi arhitecţii Constantin Gorcea (principalul autor al reconversiei vechii Uzine de apă) şi Mihai Tulbure (Botoşani), vicepreşedinţi ai filialei, au împărtăşit din experienţa formării lor profesionale şi din perioada studenţiei, accentuând asupra dificultăţilor, dar şi a frumuseţii meseriei de arhitect. În continuare, arhitecţii Corina Roncea, Doru Deacu, profesori la Colegiul „Ciprian Porumbescu”, şi Alexandru Agavriloae – de la Liceul „Ştefan Luchian”, au avut un edificator dialog interactiv cu tinerii elevi din Suceava şi Botoşani care doresc să devină studenţi ai facultăţilor de arhitectură.

S-au bucurat de un interes deosebit unele lucrări de atestat ale elevilor suceveni precum şi desenele elevilor oaspeţi care au avut ca subiect clădiri care au găzduit momente istorice legate de Centenarul Marii Uniri. Au fost acordate premii şi menţiuni, între care Premiul Preşedintelui Filialei Nord-Est a OAR acordat elevului Pascar Ioan – (arhitectură) şi Premiul Preşedintelui Filialei Suceava – Botoşani a UAR acordat elevei Manole Iulia-Cristina – (design), elevi absolvenţi ai Colegiului „Ciprian Porumbescu”.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 27 mai – 10 iunie, când publicul local este invitat să vizioneze expoziţia viitorilor modelatori de spaţii publice. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: