Avertizare privind munca în străinătate, lansată de inspectorii de muncă

> Perceperea unor sume de bani la încheierea contractului de mediere este un risc major, atrage atenţia Romeo Butnariu, şeful ITM, recomandând celor aflaţi în căutarea unei slujbe peste graniţă să ceară lămuriri asupra clauzelor, drepturilor şi obligaţiilor părţilor > În 2018, în judeţ s-au întocmit 644 de contracte de mediere, angajaţi în Germania, Belgia şi Olanda fiind 316 de bărbaţi şi 198 de femei, ei lucrând ca agricultori, şoferi, muncitori calificaţi şi muncitori necalificaţi în construcţii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava recomandă persoanelor care intenţionează să lucreze în afara României să-şi ia minime măsuri de precauţiei atunci când apelează la un agent de plasare a forţei de muncă. Astfel, amatorii de plecare în străinătate trebuie să solicite respectivei firme de intermediere dovada înregistrării la ITM, cât şi oferta fermă de locuri de muncă din partea angajatorului străin. Inspectorul-şef Romeo Butnariu atrage atenţia că plata unor sume de bani pentru încheierea unui contract de mediere reprezintă un risc major, asumat de cel aflat în căutarea unei slujbe, având în vedere că agentul de plasare nu are dreptul legal de a percepe tarife de mediere, comisioane sau alte taxe. „Persoanele care semnează un contract de mediere trebuie să citească cu atenţie conţinutul acestui document, să pună întrebări pentru a înţelege care sunt obligaţiile sale şi ale furnizorului serviciului de mediere, precum şi toate celelalte elemente şi clauze ale contractului” pune în vedere Romeo Butnariu, subliniind că agenţii de ocupare sunt obligaţi să asigure încheierea contractelor de muncă inclusiv în limba română, înainte de plecarea din România.

La sfârşitul anului 2018, ITM Suceava avea în evidenţe 15 agenţi de plasare a forţei de muncă. Dintre active erau doar 12 firme specializate, două având activitatea suspendată, iar alta schimbându-şi domeniul de activitate. În ceea ce priveşte situaţia persoanelor care au făcut obiectul medierilor pentru angajare în străinătate, anul trecut, în judeţul Suceava s-au perfectat 644 de contracte de mediere, angajaţi efectiv în străinătate fiind 316 de bărbaţi şi 198 de femei. Domeniile de activitate în care s-au făcut angajări în străinătate sunt agricultură, industria alimentară, transporturile şi construcţiile, cei mai căutaţi fiind agricultorii, şoferii, muncitorii calificaţi şi muncitorii necalificaţi în construcţii. În ordinea descrescătoare a numărului de contracte mediate, persoanele plecate din Suceava s-au angajat la muncă în Germania, Belgia şi Olanda. Lista cu agenţii de plasare este publicată pe site-ul ITM, instituţia suceveană fiind implicată în campania „Informare acasă! Siguranţă în lume!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: