Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, marcată la Fălticeni printr-un marş

Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată, anual, la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.

La Fălticeni, această zi a fost marcată marţi, 2 aprilie, prin organizarea Marşului pentru Conştientizarea Autismului şi a mai multor activităţi derulate pe Stadionul „Tineretului”. Marşul a pornit de la Grădiniţa Specială Fălticeni, spre Piaţa „Nada Florilor”, după care participanţii s-au oprit în faţa Primăriei. Pe platoul din faţa sediului administraţiei locale, copiii de la Grădiniţa Specială Fălticeni, împreună cu părinţi, susţinători, elevi şi cadre didactice voluntare de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, şcolile gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu”, „Mihail Sadoveanu”, „Vasile Ciurea”, grădiniţele cu program prelungit „Pinocchio” şi „Licurici” şi membri ai Fundaţiei FARA au desenat cu cretă colorată şi au derulat mai multe jocuri colective. Pentru a atrage atenţia asupra nevoilor persoanelor cu autism, voluntarii şi copiii care au această tulburare au împărţit fundiţe albastre, baloane şi pălmuţe tot de culoare albastră. Împreună cu primarul Cătălin Coman, câţiva copii au înălţat pe cer baloane cu heliu.

„Această activitate este una amplă, pentru a conştientiza că există la nivelul întregii comunităţi persoane cu autism. În cazul în care nu se descoperă această afecţiune la timp, şansele de recuperare sunt mici. Autismul este o boală psihică. Să nu confundăm autismul cu bolile de auz, cum fac unele persoane. Autismul este o boală a creierului care necesită un program specializat. Recuperarea unei persoane cu autism presupune terapii specifice, care nu se pot face fără specialişti bine pregătiţi. La noi, la Grădiniţa Specială Fălticeni, copiii cu autism au programe speciale, drept pentru care îi invităm pe toţi părinţii care au copii cu acest diagnostic la noi, pentru a vizita grădiniţa, pentru a observa lecţiile care se fac cu aceşti copii şi pentru a reuşi să îi integreze ulterior, după un program de preşcolaritate adaptat nevoilor fiecărui copil în parte, în comunitate.

Partenerii activităţii de astăzi sunt cele trei colegii din municipiul Fălticeni, cele patru şcoli gimnaziale, dar şi grădiniţele. Dorim să facem o gamă variată de activităţi, copiii voluntari sunt implicaţi în acestea, vin la grădiniţă, şi împreună cu copiii cu deficienţe organizează jocuri libere, jocuri de mişcare, jocuri de distracţie, jocuri muzicale, jocuri de socializare şi de cunoaştere. Aceasta este o parte importantă din dezvoltarea copilului, una naturală. Copilul se bucură atunci când se joacă alături de ceilalţi copii şi aceste activităţi comune sunt o completare a muncii noastre cu aceşti copii cu autism sau alte dizabilităţi” ne-a spus Mariana Amariei, coordonator al Strategiei naţionale de acţiune comunitară bazată pe voluntariat.

După popasul din faţa Primăriei, copiii cu deficienţe, împreună cu voluntarii, cadrele didactice şi supraveghetorii au mers pe Stadionul „Tineretului”, unde au participat la jocuri de mişcare.

Începând cu 9 septembrie 1989, în a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, marcăm Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ea a fost desemnată prin Rezoluţia 62/139 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Afecţiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur. Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulţi şi aproximativ 20.000 de copii cu autism; unu din 120 de copii din ţara noastră este diagnosticat cu autism, în timp ce la nivel european, unu din 67.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI