Aeroportul Suceava cere sprijin financiar de la Consiliul Judeţean

> Din bugetul judeţului, au fost acordate compensaţii financiare până la atingerea unui trafic de 200.000 de pasageri, acum regia solicitând susţinere pentru activităţile neeconomice > Deoarece se risca intrarea sub incidenţa ajutorului de stat, s-a cerut punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, care a apreciat că activităţile care vor beneficia de finanţare nu au „caracter economic (…), cu excepţia celor aferente zborurilor”

Pentru a-şi putea desfăşura activitatea specifică, Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava cere, printr-o adresă ajunsă la Consiliul Judeţean, „asigurarea finanţării, din bugetul propriu al judeţului Suceava, a activităţilor de natură neeconomică”.

În baza unei hotărâri din 2011 a deliberativului judeţean, modificată în 2016, cât şi în schimbul acordării anuale de compensaţii financiare din bugetul judeţului, regia a fost obligată să presteze un serviciu public de interes general. Deoarece această obligaţie a fost instituită până în anul următor celui în care traficul pe aeroport depăşeşte, în două exerciţii financiare anterioare, o medie anuală de 200.000 de călători, serviciul amintit a încetat pe 1 ianuarie 2019. Un proiect de hotărâre este supus aprobării în şedinţa ordinară din această lună a deliberativului şi, întrucât se risca intrarea sub incidenţa legislaţiei privind ajutorul de stat, autorităţile administraţiei judeţene au cerut un punct de vedere Consiliului Concurenţei. „Din cauză că alocarea de fonduri propusă este destinată unei entităţi angajate într-o activitate economică, acest fapt putând avea impact anticoncurenţial, înainte de dezbatere şi aprobare, s-a impus solicitarea unui punct de vedere al Consiliului Concurenţei” se arată în expunerea de motive de la proiectul de hotărâre, în care se subliniază că respectiva structură ar fi avut un punct de vedere favorabil.

În cadrul Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, în categoria activităţilor neeconomice sunt cuprinse, fără a intra sub incidenţa ajutorului de stat, asigurarea controlului, siguranţei şi securităţii pasagerilor şi bagajelor, care sunt desfăşurate de structurile abilitate ale statului, dar în cazul cărora trebuie puse la dispoziţie spaţii şi dotări adecvate funcţionării corespunzătoare a acestora. De asemenea, în cauză sunt activităţile de stingere a incendiilor şi de intervenţii în situaţii de urgenţă, respectiv cele de căutare, salvare şi asistenţă medicală.

Modalitatea de finanţare propusă vizează transferarea lunară de fonduri, în baza documentelor justificative, pentru cheltuielile efectuate în luna precedentă.

„Analizând prevederile proiectului de hotărâre de consiliu judeţean, apreciem că activităţile enumerate se regăsesc între cele considerate ca neavând caracter economic (…), cu excepţia celor aferente zborurilor (…)” se punctează în răspunsul Consiliului Concurenţei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: