Modelul de administrare turistică din landul austriac Stiria va fi preluat, pe cât posibil, în Bucovina

Gheorghe Flutur: Văd o perspectivă în dezvoltarea turistică în cadrul unui parteneriat Suceava – Stiria

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu delegaţia suceveană aflată în vizită de lucru în landul austriac Stiria, a avut marţi şi miercuri discuţii în domeniul turismului, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru cu asociaţii din Stiria, cu primari, cu hotelieri sau cu proprietari de castele.

Flutur a declarat că delegaţia suceveană a văzut modul de organizare în domeniul turismului, iar primarii din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului au pus foarte multe întrebări pentru a afla mai multe detalii, ţinând cont de înfiinţarea noii asociaţii de promovare turistică din judeţul Suceava, fiind abordate teme atât din punct de vedere al finanţării, cât şi din punct de vedere juridic.

Potrivit preşedintelui CJ, cei din landul austriac sunt organizaţi pe domenii, cum ar fi domeniul băilor termale, reţeaua de castele sau domeniul schiabil, iar numai una dintre aceste staţiuni are 1,2 milioane de turişti anual. El a remarcat că, în aceste facilităţi turistice, primăriile deţin o cotă de peste 50%, fiind proprietare.

Totodată, preşedintele CJ Gheorghe Flutur a menţionat că se promovează iniţiative turistice de sezon cum ar fi „Drumul bicicletelor”, iar acum se pune la cale un alt proiect turistic, privind drumul vechii frontiere austriece, care să treacă pe la vechile cazărmi de graniţă.

El a mai arătat că, pentru a atrage cât mai mulţi turişti, austriecii au forme organizatorice în reţea şi vând tichete pentru toate facilităţile şi se beneficiază, astfel, de reduceri.

Flutur a subliniat că cea mai mare problemă este legată de specializarea forţei de muncă şi că austriecii au transmis delegaţiei sucevene că este nevoie de mare atenţie pentru că dacă migrează des forţa de muncă din serviciile turistice, calitatea lasă de dorit; personalul trebuie specializat şi stimulat pentru a fi menţinut.

„Am căutat să vedem modele în turism pentru asocierea dintre Consiliul Judeţean şi staţiunile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului legat de trenuri între staţiuni, autobuze rapide, sistemul de informare privind cazarea, pachete turistice complexe care să includă pe lângă oferta unităţii de cazare şi activităţi culturale sau sportive” a spus Flutur.

El a menţionat că vede o perspectivă în dezvoltarea turistică în cadrul unui parteneriat Suceava – Stiria, atât în privinţa modului de gestionare, dar şi în privinţa şcolilor de turism şi a celor de gastronomie.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai declarat că urmează întâlniri bilaterale, iar în luna iunie sunt planificate parteneriate pe domenii, pe sănătate, educaţie, turism, iar apoi va fi realizat parteneriatul între administraţiile din Suceava şi Stiria.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, în Stiria sunt circa 18.000 de români, iar numai în Graz sunt peste 2000 de suceveni. În landul austriac sunt, numai din zona Gura Humorului, peste 200 de familii de lucrători forestieri, iar din Bosanci mulţi lucrează în construcţii, lucrătorii suceveni fiind căutaţi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: