Sindicaliştii suceveni din învăţământ acuză Ministerul Educaţiei de dispreţ faţă de lege

> A anulat sporul de 15% pentru învăţământul special pe motiv că e ilegal şi a introdus sporul de 10% pentru suprasolicitare care nu a fost acordat pentru că ar fi ilegal

 Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) a criticat, marţi, Ministerul Educaţiei Naţionale pentru că acţionează în dispreţ faţă de lege şi solicită sprijinul parlamentarilor suceveni pentru corectarea Legii Educaţiei Naţionale.

Astfel, potrivit liderului ASIS, Giani Leonte, Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis, luni, în şcoli, varianta 2.33 a programului EDUSAL, aplicaţie care realizează salarizarea în sistemul preuniversitar.

„Constatăm că sporul pentru învăţământ special, de 15%, acordat până ieri personalului didactic din centrele judeţene de asistenţă şi resurse educaţionale (CJRAE) a fost tăiat pe motivul că a fost, până acum, acordat ilegal. În acelaşi timp, MEN introduce sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, de 10%, de care, până ieri, personalul din CJRAE n-a beneficiat pe motiv că ar fi fost ilegal. Cu alte cuvinte, un spor care ieri era legal a devenit ilegal şi un spor ilegal ieri a devenit legal. Legea 153, cea care stabileşte salarizarea personalului din învăţământ, e în vigoare de la 1 iulie 2017 şi nu a suferit nicio modificare în privinţa acordării acestor două sporuri” susţine Leonte.

El consideră că în aceste condiţii este grav că în România „modul de interpretare a legii se face după bunul plac”, după cum consideră un ministru sau funcţionar din minister.

„Această atitudine de dispreţ faţă de lege este şocantă şi incalificabilă. Angajaţii din CJRAE trebuie să beneficieze de ambele sporuri. Există o decizie a Tribunalului din Bacău care clarifică acordarea sporului pentru învăţământul special de 15%, încă de acum 2 ani. Pentru noi, acesta e un caz de bună practică şi vom recurge la instanţă pentru intrarea în legalitate” anunţă liderul ASIS.

El adaugă că, pe de altă parte, faptul că programul EDUSAL se modifică cu trei zile înainte de ziua încasării salariului, ziua de 14 a lunii, creează stres în compartimentele secretariat şi contabilitate, pentru că de multe ori statele de plată trebuie refăcute.

„De sporul pentru solicitarea neuropsihică trebuie să beneficieze şi personalul didactic auxiliar din toate unităţile de învăţământ preuniversitar, inclusiv personalul din inspectoratele şcolare şi din casele corpului didactic. ASI Suceava va solicita sprijinul fiecărui parlamentar din judeţ pentru susţinerea iniţiativei legislative de modificare a LEN, prin care acest spor este recunoscut şi acestor categorii de personal” a declarat Giani Leonte. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: