Înmulţire a cazurilor de persoane adulte cu dizabilităţi

> Din totalul de 20.895 persoane încadrate într-o categorie de handicap, 8.965 sunt cu handicap grav, iar 10.982 cu handicap accentuat, în ultimii 2 ani fiind înregistrate 355 de cazuri noi > Cheltuielile totale pentru plata drepturilor s-au majorat cu circa 31,11 milioane de lei, în 2018 fiind evaluate medico-psiho-social, în vederea încadrării sau a revizuirii, 6.813 de persoane

În anul 2018, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Suceava a cheltuit, pentru asigurarea drepturilor şi facilităţilor legale cuvenite persoanelor adulte cu handicap, 133,465 de milioane de lei. Conform unei informări a instituţiei, valoarea indemnizaţiilor pentru adulţii cu handicap s-a ridicat la 63,46 de milioane de lei, indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap vizual au totalizat 30,04 milioane de lei, iar bugetul complementar pentru adulţii şi copii cu handicap a însumat 30,90 de milioane de lei. Informarea DGAPDC evidenţiază că alocaţiile de hrană ale copiilor cu HIV sau SIDA au avut valoarea de 5.385 de lei, transportul gratuit interurban a fost în valoare de 8,58 de milioane de lei, cu transmiterea drepturilor s-a cheltuit 947.837 de lei, iar pentru dobânzile la credite s-a achitat 25.910 lei.

În anul 2018, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Suceava avea în evidenţe 20.895 de persoane adulte încadrate într-o categorie de handicap, după cum urmează: 8.965 cu handicap grav; 10.982 cu handicap accentuat; 990 cu handicap mediu; 48 cu handicap uşor. În 2016, spre exemplu, numărul total al persoanelor adulte cu dizabilităţi a fost de 20.540, după 2 ani numărul acestora fiind mai mare cu 355. În intervalul menţionat, cheltuielile totale pentru plata indemnizaţiilor şi alocaţiilor au crescut de la 102,350 milioane de lei la 133,465 de milioane de lei, respectiv cu aproximativ 31,11 milioane de lei.

În anul 2018 au fost evaluate medico-psiho-social, la comisiile specializate, 6.813 de persoane în vederea încadrării în grad de handicap sau a revizuirii certificatului de persoană cu handicap.

În scopul protejării persoanelor adulte cu handicap, în structura DGASPC Suceava funcţionează 11 servicii de tip rezidenţial, nouă centre de recuperare şi reabilitare, o locuinţă maxim-protejată, un centru de „respiro”, trei servicii de zi, un centru de zi şi două centre de recuperare de tip ambulatoriu. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Suceava a încheiat protocoale de colaborare cu Consiliul Judeţean şi cu 111 consilii locale de pe raza judeţului, obiectivul principal constând în „asigurarea de şanse egale pentru persoanele adulte aflate în situaţie de risc sau marginalizate social, în scopul integrării sociale şi combaterii discriminării”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Am dori sa nu se mai dea asa ușor aceste certificate. Multa șpagă și mulți oameni sănătoși care primesc bani degeaba. Am 2 vecine pensionate pe caz de boală și urcă mai repede scările ca mine și îngrijesc copii prin vecini pe bani grei msi ele sunt,, cu capu,,. Acești handicapați au și însoțitori care nu și fac treaba dar iau bani frumoși pe nemunciți! Verificare și sesizări sa fie mai intense. Și la elevi le semnează Madam Pavelescu 3 hârtii și iau apoi bani și kei sunt perfect sănătoși și iau bani de elev cu deficiențe. Cerem Organele competente sa și facă datoria și treaba. Este o mafie în l toată țara!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: