Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni, scriitorului Ion Moraru

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni scriitorului Ion Moraru din Mîndîc, Basarabia, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Distincţia şi diploma au fost înmânate de arhimandritul Meschisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, pe 8 martie, la Mîndîc.

Ion Moraru s-a născut în 9 martie 1929, iar în 1950, la 21 de ani, a fost arestat de NKVD şi a fost închis în puşcării din Chişinău, Odesa, Moscova, Ruzaevka (pe Volga) şi în lagărele Dubovka, Maikaduk, Ekibastus, Spassk, Aktas. A fost eliberat în 1956. După căderea comunismului a scris trilogia autobiografică „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc”, un adevărat imn închinat jertfei românilor din Basarabia pentru a-şi apăra identitatea, demnitatea şi credinţa după ocupaţia sovietică. Cartea a fost publicată în mai multe ediţii în Basarabia, iar în România a fost publicată pentru prima dată de Mănăstirea Putna în anul 2018 şi reeditată în 2019.

Cu acelaşi prilej a fost înmânată dlui Ion Moraru o scrisoare de felicitare din partea Preşedintelui Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Părintele stareţ al Mănăstirii Putna i-a oferit o diplomă pentru contribuţia la activităţile Mănăstirii Putna din Anul Centenar 2018.

Asociaţia Culturală „Conta” i-a acordat diploma „Vrednicie şi Credinţă” pentru opera literară memorialistică de excepţie, pentru demnitate şi curaj civic, prin preşedintele asociaţiei, scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Dl Andrei Batereanu, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Basarabia, şi dl Dumitru Coroi, vicepreşedintele asociaţiei, i-au oferit insigna de aur Ştefan cel Mare şi Sfânt. (Mănăstirea Putna)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: