Iarna viitoare

Încălzire cu calorifere în Bazar

> Complexul comercial din Lunca Sucevei va fi branşat la sistemul de termoficare al oraşului, din bugetul local urmând a fi cheltuit un milion de lei > În 2014, constatând existenţa unei centrale pe biomasă, elveţienii nu au mai finanţat amenajarea centralei cu pompe de căldură, a sistemului de încălzire prin pardoseală şi a iluminatului fotovoltaic

Primăria Suceava reia problema încălzirii Complexului comercial „Bazar”, Ion Lungu, şeful executivului, anunţând, într-o conferinţă de presă, că a fost întocmit un proiect în acest sens. Conform primarului, bazarul ar urma să fie racordat la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, iniţiativa privind obţinerea de finanţare pentru introducerea unui sistem bazat pe energie verde nebucurându-se de succes. Astfel, în bugetul pentru anul 2019 este prinsă suma de 30.000 de lei pentru proiectul de aducere a magistralelor de transport al agentului termic până în incinta complexului, precum şi încă un milion de lei reprezentând contravaloarea lucrărilor. Edilul-şef îşi exprimă speranţa că spaţiile comerciale din tronsoanele închise cu panouri ale bazarului vor beneficia de căldură încă din sezonul rece următor. Lungu spune că a purtat discuţii şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, astfel încât tronsoanele bazarului să poată fi închise cu pereţi pe toate cele patru laturi, existând, se pare, noi prevederi legale care permit acest demers.

„Este un lucru pe care comercianţii de acolo l-au cerut de multă vreme, ştiut fiind faptul că au fost şi necazuri cu incendii izbucnite de la alte surse de căldură. Astăzi lucrurile sunt cât de cât în ordine şi putem să ducem încălzire în bazar. Am avut discuţii cu cei de la ISU şi cu proiectantul iniţial, cel care a obţinut autorizaţia de funcţionare, iar cu unele condiţionări se poate găsi o soluţie” a precizat Ion Lungu.

Reamintim că în iulie 2014, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din cadrul Consiliului Federal Elveţian nu a aprobat proiectul de încălzire cu energie verde a Complexului comercial „Bazar”. Conform primarului Ion Lungu, elveţienii au considerat că, în condiţiile existenţei centralei termice în cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă a Bioenergy, bazarul ar putea fi încălzit în sistem centralizat. La acel moment, proiectul intitulat „Piaţa regională sustenabilă – Bazar Suceava”, avea o valoare de 16,3 milioane de euro, municipiului revenindu-i o cofinanţare de 2,37 milioane de lei. Propuse erau amenajarea unei centrale cu pompe de căldură, a unui sistem de încălzire prin pardoseală, a iluminatului fotovoltaic, precum şi a unei instalaţii de stingere a incendiilor. De precizat mai este că modernizarea bazarului, începută în 2006, cu fonduri locale, a costat circa 3 milioane euro. În complexul comercial din Lunca Sucevei s-au construit hale pe structură metalică, alei betonate, parcări, grupuri sanitare, canalizare pluvială, sedii pentru lucrătorii administraţiei şi ai Poliţiei. De asemenea, a fost amenajată o nouă împrejmuire.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: