Salvamont Vatra Dornei

Traseele din Ţara Dornelor, potecile şi drumurile forestiere pot fi afectate de arbori doborâţi de vânt

> Peste 40 de arbori au fost înlăturaţi miercuri pentru redeschiderea traseului spre Cabana Giumalău

 Salvamont Vatra Dornei a atras atenţia, miercuri, că traseele din Ţara Dornelor pot fi afectate de arbori doborâţi de vânt, mai ales că sunt încărcaţi cu zăpadă, şi menţionează că în cursul respectivei zile salvamontiştii dorneni au demarat o nouă acţiune de înlăturare a arborilor căzuţi pe traseul ce face legătura între satul Rusca şi Cabana Giumalău.

„Acest traseu este unul din cele mai populare şi utilizate pentru a se ajunge la cabana Giumalău sau la vârful Giumalău în condiţii optime de siguranţă şi confort” a precizat Petru Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.

El a explicat că traseul are ca punct de plecare satul Rusca din comuna Dorna Arini şi urmăreşte drumul forestier de-a lungul pârâului Rusca.

Potrivit lui Ariciuc, acest traseu se parcurge săptămânal de către patrulele Salvamont, pentru a fi menţinut deschis, iar poteca să poată fi urmărită uşor de turişti.

El a menţionat că în această iarnă, la cote de peste 900 m, brazii sunt încărcaţi cu o mantie foarte groasă de zăpadă, iar problemele apar odată cu intensificarea vântului.

Şeful Salvamont Vatra Dornei a adăugat că în ultimele două săptămâni salvamontiştii au mai procedat la înlăturarea arborilor căzuţi pe acest traseu şi a mai arătat că, în ultimul weekend, un grup de turişti din Tg. Mureş a întâmpinat probleme serioase la înaintare din cauza  unor noi arbori căzuţi.

Ultima acţiune a presupus o muncă susţinută pe durata a aproape 5 ore şi înlăturarea a peste 40 de arbori, a spus Ariciuc.

El a atenţionat turiştii că  traseele din Ţara Dornelor, potecile şi drumurile forestiere pot fi afectate de arbori doborâţi de vânt.

Pentru evitarea unor situaţii neplăcute, salvamontiştii vă recomandă: > informaţi-vă din timp de la serviciile Salvamont asupra stării traseului pe care doriţi să-l parcurgeţi; înaintarea pe drum sau potecă să nu se facă în grup compact, ci cu distanţe de minim 4-5 metri între membrii grupului; alegeţi locurile de odihnă sau popas în zone largi, cu arbori care nu prezintă pericol de rupere sau prăbuşire; evitaţi intrarea în zone cu arbori încărcaţi cu zăpadă în exces  atunci când vântul bate cu putere. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: