DSP Suceava

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

> Tema anului este „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunţat, ieri, că în perioada 21 – 27 ianuarie a.c. se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU), ce a fost lansată în 2007 cu scopul de a creşte gradul de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijloacelor de prevenire.

Potrivit DSP Suceava, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiaţivei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Astfel, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin va fi marcată la Suceava prin intermediul mai multor evenimente.

Luni, pe 28 ianuarie, de la ora 13, la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” Rădăuţi, a fost programată conferinţa „Cancerul de col uterin – o ameninţare severă reductibilă prin vaccinare şi screening”. Conferinţa a fost organizată în colaborare cu Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma şi Damian” Rădăuţi, Şcoala Postliceală Sanitară Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Rădăuţi, cu invitarea medicilor de familie, a medicilor specialişti ginecologi, infecţionişti, a cadrelor didactice.

În această săptămână sunt organizate standuri tematice – Informare Educare Comunicare (IEC) – în cadrul spitalelor din judeţ, urmând a se distribui broşuri tematice; sunt puse la dispoziţie materiale IEC în spaţiile de aşteptare din cadrul Spitalului Judeţean şi a celorlalte spitale, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale de obstetrică şi ginecologie, saloane de înfrumuseţare, alte spaţii publice protejate, cu mare frecventare feminină, dar şi asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari, aceştia fiind antrenaţi în desfăşurarea acţiunilor de informare-conştientizare în comunităţile deservite.

Un atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari va avea loc miercuri, 23 ianuarie, la ora 10.30, la sediul DSP Suceava, invitat fiind dr. Adriana Hapenciuc, medic primar medicină de familie.

Celebrarea SEPCCU 2019 în judeţ mai include şi participarea la a VI-a ediţie a evenimentului „Opreşte cancerul de col uterin”, cu distribuire de pliante.

Conform sursei citate, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

„În UE, România se află într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000). Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screeningul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin (CCU). Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screeningul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU” a menţionat directorul executiv al DSP Suceava, medicul Liliana Ioana Grădinariu.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

Medicul Liliana Ioana Grădinariu a menţionat că, la nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/ secundară – esenţiale în scăderea incidenţei CCU. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră.

„Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populaţie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%. Se estimează totuşi că datorită testărilor realizate 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite” a precizat medicul Liliana Grădinariu. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: