La Vatra Dornei

Mici schiori, în competiţie

Cea de-a X-a ediţie a Concursului Naţional de Schi pentru Copii „Bucuriile zăpezii” s-a desfăşurat, în perioada 17-20 ianuarie, pe pârtia „Veveriţa” din staţiunea Vatra Dornei. Au fost prezenţi schiori de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, de la palatele copiilor din Braşov, Cluj-Napoca, Brăila, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Baia Mare, de la cluburile copiilor din Întorsura Buzăului, Sighetul Marmaţiei, Sinaia şi de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, la probele de slalom şi slalom uriaş fiind înscrişi peste 100 de copii cu vârsta de până la 12 ani, practicanţi ai schiului alpin la cercurile de specialitate din cadrul cluburilor şi palatelor copiilor din ţară şi care nu sunt legitimaţi în cadrul cluburilor sportive.

Joi, în prima zi, după sosirea şi cazarea concurenţilor, au avut loc antrenamentele de acomodare cu pârtia „Veveriţa”. Vineri, 18 ianuarie, începând cu ora 9, s-a desfăşurat proba de slalom simplu, proba de slalom uriaş fiind organizată începând cu ora 15. Sâmbătă, începând cu ora 9, s-a desfăşurat manşa a doua la simplu, urmată de manşa a doua la uriaş.

„Cei care se întrec astăzi (sâmbătă – n.red.) pe pârtia «Veveriţa» de la Vatra Dornei au între 6 şi 12 ani, iar pentru buna desfăşurare a concursului, alături de aceşti copii sunt profesorii care îi pregătesc, echipele Salvamont, Şcoala de schi Euroski care asigură logistica necesară şi Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei care asigură cronometrajul electronic, la fel ca la marile competiţii de schi. Numărul mare de participanţi din toată ţara demonstrează că sporturile de iarnă fac parte din categoria activităţilor îndrăgite de copiii. Este foarte important că, în palate şi cluburi, există cercuri în care se pregătesc aceşti copii, au loc competiţii în diverse zone din ţară, care în acest sezon au început la Vatra Dornei şi urmează Braşov, Miercurea Ciuc, Băişoara”, ne-a spus Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

Schiorii dorneni au început în forţă sezonul 2018-2019

 Sâmbătă după-amiază a avut loc festivitatea de premiere, clasamentele finale fiind realizate prin cumularea timpilor obţinuţi la cele două manşe de la slalom simplu şi cele două manşe de la slalom uriaş, câştigătorii primelor trei locuri fiind răsplătiţi cu cupe. Au fost acordate diplome şi medalii şi pentru ocupanţii primelor trei locuri la fiecare probă, în funcţie de vârstă şi sex.

De la profesorul Florin Dobrincu, conducătorul cercului de schi de la Clubul Copiilor Vatra Dornei,  am aflat că schiorii dorneni sunt pregătiţi să abordeze competiţiile naţionale din acest sezon, avantajul pârtiei „de acasă” fiind demonstrat şi de timpii pârtiei realizaţi, atât la slalom special, cât şi la slalom uriaş, de practicanţii schiului de la Clubul Copiilor Vatra Dornei

„Avem foarte mulţi copii foarte bine pregătiţi şi va fi o luptă cu şanse egale pentru un loc pe podium. În sezonul 2018 – 2019 pârtiile din Vatra Dornei sunt funcţionale şi ne-am putut desfăşura orele în condiţii foarte bune”, a precizat prof. Florin Dobrincu.

În clasamentul general, la fete, 7-8 ani, primul loc a fost ocupat de Bianca Damache de la Palatul Copiilor Cluj, pe locul doi situându-se Hinţi Mara, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. La băieţi, 7-8 ani, primul loc a fost ocupat de Nicolas Rîpan de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, locul II de Csanad Florea de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, iar pe locul III s-a situat dorneanul Gheorghe Lutaniuc. La fete, 9-10 ani, primele două locuri au fost ocupate de schioarele din Miercurea Ciuc Panna Tokos şi Agnes Szilveszter iar pe locul III s-a clasat dorneanca Sara Moroşan. La băieţi, 9-10 ani, prima treaptă a podiumului a fost obţinută de dorneanul Rareş Hinţi, pregătit la Clubul Copiilor de prof. antrenor Florin Dobrincu. Rareş a obţinut şi „timpul pârtiei” (cel mai bun timp obţinut într-o coborâre) la slalom special, 36 secunde, 54 sutimi, fiind urmat de Bence Biro de la Palatul Copiilor  Miercurea Ciuc, poziţia a treia a podiumului de premiere revenindu-i lui Lucas Rîpan de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. Probele cu cei mai mulţi participanţi au fost cele ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 11-12 ani. La fete, Eliza Şuscă, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, a obţinut locul I, Daria Damache, de la Palatul Copiilor Cluj, a ocupat locul II, iar Maria Iuga, de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, s-a situat pe poziţia a treia în clasamentul general. La băieţi locul I a revenit dorneanului Rareş Tcaciuc, cel care a obţinut şi cel mai bun timp al concursului la proba de slalom uriaş, 31 secunde, 72 sutimi. Pe locul II s-a situat Sebastian Andrei Drăgan, de la Palatul Copiilor Bucureşti, iar pe locul III Iustin Pintescu, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei.

Duminică, 20 ianuarie, toţi copiii şi profesorii participanţi la „Bucuriile zăpezii” au fost angrenaţi în activităţile organizate de „Euroski” – şcoala de schi şi snow-board a staţiunii Vatra Dornei, cu ocazia Zilei Mondiale a Zăpezii.

Manifestarea sportivă găzduită de staţiunea suceveană face parte din calendarul competiţional al Ministerului Educaţiei Naţionale şi este organizată de Clubul Copiilor Vatra Dornei, printr-un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Primăria municipiului Vatra Dornei, având ca parteneri Salvamont, Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei, Şcoala de Schi „Euroski”, Bucura Com SRL – Teleschi Parc, Banu SRL – centru închirieri schi snow-tubing, la care se adaugă câţiva sponsori locali.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: