Judeţul Suceava depăşeşte 129.000 de contracte  individuale de muncă 

> Conform ITM, în 5 ani s-a înregistrat un spor de aproximativ 21.500 de contracte de muncă active

Judeţul Suceava înregistrează unul dintre cele mai mari numere de contracte individuale de muncă din anii 1990 până în prezent. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava informează că, urmare a interogării Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL), s-a constatat că, pe 1 ianuarie 2019, în evidenţe erau 129.133 de contracte individuale de muncă active, dintre care 119.569 pe durată nedeterminată, iar 9.564 pe durată determinată. În conformitate cu statisticile ITM Suceava, în urmă cu 5 ani, adică pe 31 ianuarie 2014, în scriptele instituţiei figurau 107.721 de contracte individuale de muncă active. Dintre acestea, 100.826 erau pe durată nedeterminată, iar 6.895 cu durata determinată, în total creşterea fiind de 21.412 contrate de muncă active.

În altă ordine de idei, conform unei informări, în ultima lună a anului trecut, la ITM Suceava au fost comunicate 17 evenimente care sunt cercetate şi ar putea fi încadrate în categoria accidentelor de muncă. În decembrie 2018, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii specializaţi au organizat şi desfăşurat 71 de controale, în urma acestora aplicându-se 77 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.000 lei. Ca principale deficienţe, în timpul controalelor s-a depistat că nu s-au montat apărătoarele de protecţie la ferăstraiele circulare sau că acestea nu erau construite din două elemente, respectiv unul fix şi altul articulat, al doilea trebuind să urmărească grosimea piesei. Pe de altă parte, la ferăstraiele circulare, cuţitul divizor nu avea forma şi dimensiunile corespunzătoare ori nu era montat conform tehnologiei de prelucrare, în raport cu pânza tăietoare. Pe deasupra, unii dintre angajaţi nu avea calificarea necesară, deşi lucrau cu drujba sau la circular. Totodată, s-a evidenţiat că agenţii economici nu foloseau lucrători autorizaţi pentru exercitarea meseriilor solicitate de legislaţie, unele dintre firme neavând nici autorizaţie din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. În alte cazuri, controlorii ITM au descoperit că la angajatorii verificaţi nu se întocmiseră nici instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate, care să cuprindă toate particularităţile activităţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: