La Vatra Dornei, la jumătatea lui februarie

Penultima etapă a Cupei Mondiale, seniori, la sanie pe pistă naturală

În perioada 8-10 februarie a.c., pe pista de sanie „Bucovina” din staţiunea Vatra Dornei, se va desfăşura o nouă competiţie mondială la sanie pe pistă naturală, penultima etapă a Cupei Mondiale, seniori.

Deşi a ieşit de curând la pensie, prof. Octavian Pungovschi nu se poate despărţi de pista care a găzduit cea mai importantă competiţie care s-a desfăşurat până acum în judeţul Suceava – Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală seniori –, acesta fiind şi singurul campionat mondial de seniori la sporturile de iarnă care s-a organizat până acum în România. Fostul director al Clubului Sporturilor de Iarnă (CSI) Vatra Dornei este „flacăra” care menţine vie această competiţie, pentru că experienţa de atâţia ani în organizare nu poate fi dată la o parte, mai cu seamă în cazul a tot ceea ce înseamnă pregătirea unei competiţii de talie mondială. Împreună cu noul director al CSI, prof. antrenor Delia Ivaş, Octavian Pungovschi doreşte ca organizarea să fie la nivelul foarte ridicat pe care îl impune o astfel de competiţie. Este foarte multă muncă la pârtie, sunt foarte multe probleme de rezolvat în ceea ce priveşte organizarea, este foarte mult de lucrat la reclamă şi publicitate, la asigurarea finanţării tuturor activităţilor pe care le presupune un astfel de eveniment de talie mondială.

Singura pârtie de sanie din România omologată internaţional are peste 1.000 mc de gheaţă

La începutul anului 2012 a început construcţia pistei de sanie naturală din Vatra Dornei, cu o lungime de 1,1 km şi 13 viraje, singura de o asemenea anvergură din România şi singura din Europa de Est omologată internaţional. Începând cu sezonul 2012 – 2013, pista nou construită în nord-estul României intră în circuitul internaţional de sanie pe pistă naturală, în acest sezon desfăşurându-se, pentru prima oară, două etape de Cupă Mondială şi una de Cupă Europeană. În sezonul 2012-2013, doar două ţări au organizat câte trei competiţii oficiale: Italia şi România. Din 2013 până în prezent, pe pista naturală „Bucovina” s-au desfăşurat cinci etape de Cupă Mondială, un Campionat Mondial de Juniori (2014) şi primul Campionat Mondial de Seniori organizat vreodată în România în sporturile de iarnă, în 2017. Prima medalie pentru sania de pistă naturală avea să fie obţinută de România în 2015, la Cupa Mondială.

„Este pentru a opta oară când îngheţăm pârtia naturală pentru o competiţie de talie mondială. Suntem singurii care am făcut lucrul acesta în România. Înainte de pârtia de sanie «Bucovina» au mai fost trei încercări, la capătul telescaunului în 2009, la Cârlibaba, două ediţii la rând, iar din 2013 la Vatra Dornei avem singura pârtie de sanie din România omologată internaţional. Profităm că ne ajută temperaturile şi am început deja lucrul la pârtie, chiar dacă zăpada este mai puţină decât ne trebuie. Pe liniile drepte ne descurcăm cu zăpada din interiorul pistei şi mai băgăm puţin din afară, iar în viraje folosim zăpada produsă de tunurile de zăpadă de pe pârtia «Veveriţa». Aici e o mică problemă, prioritatea este pârtia de schi a primăriei şi este normal să fie aşa, pentru că este o activitate turistică şi oraşul trăieşte din aceste pârtii, dar sperăm să ne descurcăm.

Deşi pare foarte simplu a amenaja o pistă de sanie, nu este chiar aşa, nu este un derdeluş. Pentru cei care nu ştiu, o pârtie ca cea din Vatra Dornei are peste 1.000 mc de gheaţă, este un volum de muncă imens şi implică o anumită calitate a gheţii. În viraje dacă nu ai calitate la gheaţă, ai compromis concursul. Oficialii Federaţiei Internaţionale de sanie spun că peste 50% din concurs înseamnă calitatea gheţii” ne-a spus prof. antrenor Octavian Pungovschi, părintele saniei pe pistă naturală.

Echipă lărgită pentru organizare

Împreună, Delia Ivaş, Octavian Pungovschi, primarul Ilie Boncheş, viceprimarul Marius Rîpan, consilieri locali, serviciul Salvamont caută soluţii la toate problemele existente şi speră să le rezolve pe toate la timp. O asemenea competiţie, care promovează Vatra Dornei, Bucovina, judeţul Suceava şi România, nu ar putea avea loc fără sprijinul administraţiei publice locale, fără ajutorul agenţilor economici din oraşul staţiune, fără parteneri, sponsori, fără sprijinul pompierilor, jandarmilor, SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi fără organizatorii principali, Federaţia Română de Bob şi Sanie şi Federaţia Internaţională de Sanie.

Până în prezent, la Primăria Vatra Dornei au avut loc două întâlniri în care s-au trasat termene şi sarcini specifice pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a competiţiei. Singura problemă, încă nerezolvată, este asigurarea finanţării tuturor activităţilor propuse.

„Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne sprijină, inclusiv presei, pentru că trebuie să fim o echipă şi în echipă, în afară de concurenţii de pe pistă, pentru succesul competiţiei, trebuie să fie o echipă. Salvamontul este permanent lângă noi. Ei ne sprijină şi în amenajarea pârtiei şi în asigurarea asistenţei medicale de specialitate în timpul antrenamentelor şi concursului. În perioada când se pregătesc sportivii noştri, doi salvamontişti stau lângă noi, pentru că sania este o disciplină sportivă cu un anumit grad de risc. În ultima vreme nu am avut probleme de acest fel. În primul an au fost, era pârtie nouă pentru participanţi. Dar Salvamontul trebuie să fie prezent la pârtie. Prestigiul şi reclama pentru Vatra Dornei se vor vedea în modul cum pregătim concursul” consideră prof. Octavian Pungovschi.

Sanierii din Japonia, surpriza sezonului 2018 – 2019 al Cupei Mondiale

După ce în ultimii ani în staţiunea suceveană s-au desfăşurat etape de Cupă Mondială şi Campionatul Mondial de Seniori la sanie pe pista naturală, peste nicio lună cei mai buni sănieri din lume se întorc în judeţul nostru.

Până în prezent şi-au anunţat participarea sportivi din 15 ţări, dar este foarte posibil ca în competiţie să intre 17 ţări, mai ales că, premergător etapei de la Vatra Dornei (31 ianuarie – 3 februarie), se desfăşoară Campionatul Mondial de Sanie, seniori, la Latzfons (Italia). Alături de cele trei mari puteri ale saniei, Austria, Italia, Rusia, de care se apropie foarte tare Germania, vor participa şi sportivi din ţări care nu au tradiţie în acest sport, cum ar fi Brazilia, Argentina, Noua Zeelandă, dar care se pregătesc pe cele mai bune pârtii din Europa împreună cu antrenorul Federaţiei Internaţionale de Sanie, Karl Flacher. Ca noutate, la această etapă de Cupă Mondială, pe pârtia din Vatra Dornei vom vedea şi sanieri din Japonia.

În sezonul 2018 – 2019, etapele de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală au fost programate la Kühtai (Austria), 15 – 16.12.2018; St. Sebastian (Austria), 11 – 13.01.2019; Moscova (Rusia), 14 – 20.01.2019; Deutschnofen (Italia), 25 – 27.01.2019; Vatra Dornei, 8 – 10.02.2019; Umhausen (Austria), 14 – 16.02.2019.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: