„Singurul handicap în viaţă este o atitudine nepotrivită”

> Spectacol şi expoziţie de Crăciun realizate de persoane cu dizabilităţi din Suceava

 De 13 ani, spectacolul „Deschide Ochii! Deschide inima!”, la care participă copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi din centrele DGASPC Suceava şi ONG-uri, este o mână întinsă prieteneşte şi demn către comunitate, un apel la recunoaştere, un fel de „Hei, suntem noi mai speciali, dar avem drepturi şi suntem în stare de multe lucruri bune şi frumoase”.

De cealaltă parte, răspunsul ar trebui să fie doar unul, acceptare, apreciere şi respect pentru efortul mult mai mare al sucevenilor cu dizabilităţi de a arăta valoare.

Din păcate, comunitatea mai are mult de lucrat la acest capitol, dar cel mai mare progres al ultimilor 20 de ani este că „normalii” acestei lumi au început că devină conştienţi de această categorie de persoane şi să vadă dincolo de aparenţe, dincolo de o privire puţin rătăcită, un râs mai strident sau o imobilitate.

„Singurul handicap în viaţă este o atitudine nepotrivită, cât şi faptul că o persoană cu handicap poate fi orice om care a spus măcar o dată în viaţă «nu pot»”, s-a adresat, la un moment dat, publicului Manuela Pentiuc, artist şi profesionist în asistenţă socială, în cadrul Centrului de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie „Blijdorp – O Nouă Viaţă” Suceava.

Luni, 3 decembrie, de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi, la primul etaj al Complexului Iulius Mall, s-a desfăşurat spectacolul „Deschide ochii! Deschide inima!” ce a avut anul acesta mesajul „Să recunoaştem abilitatea din orice dizabilitate!”.

După mesajele directorului executiv Nadia Creţuleac şi al vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean Marin Gheorghe Niţă, au urcat pe scenă „crăciuniţele” dansatoare ale Serviciului multifuncţional pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, un grup al serviciului omolog din Fălticeni, alţi copii şi tineri care au cântat sau au recitat poezii, din Serviciul de asistenţă maternală, de la Serviciul multifuncţional de tip rezidenţial Suceava, de la Casa de tip familial „Visătorii” din Fundu Moldovei, din cadrul Fundaţiei FARA, precum şi talentatul şi deja consacratul poet, la rându-i copil cu dizabilităţi, Sebastian Crăciun. Au fost alături de ziua lor, a persoanelor cu dizabilităţi, vechi şi mai noi artişti colaboratori ai DGASPC Suceava, precum interpreţii Călin Brăteanu, Dorel Mihoc şi tânăra elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Luisa Maria Vasilcovici.

Momentul final al spectacolului a fost realizat de corul persoanelor cu dizabilităţi „Speranţa”, format din beneficiari ai centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru adulţi. Cu ei munceşte cu deosebit succes Lucian Afilipoaie, dirijor şi prietenul lor deopotrivă, cel cu care corul „Speranţa” şi-a găsit armonii surprinzătoare şi a început să sune ca un cor profesionist.

În public au stat beneficiari din sistemul sucevean de asistenţă socială, rude ale acestora, persoane din comunitate, conducerea DGASPC Suceava şi orice persoană aflată în trecere, curioasă să vadă ce se întâmplă acolo. Prestaţia corului „Speranţa” a impresionat la nivel înalt, astfel că vicepreşedintele CJ Gheorghe Niţă i-a invitat pe membrii grupului cu colinda la Palatul Administrativ.

Cu sau fără handicap, toată lumea prezentă la spectacol s-a bucurat, a aplaudat, a dansat şi a sărbătorit dacă nu ziua persoanelor cu handicap, măcar faptul că au fost, încă o dată, împreună într-o lume a normalului şi normalităţii.

Nepreţuite decoraţii de Crăciun

Tot mai frumoasă şi mai valoroasă, an de an, a fost şi de această dată expoziţia cu obiecte decorative de Crăciun, care a însoţit de pe margine spectacolul. Create de beneficiari ai CRRN de la Sasca Mică, Costâna, Todireşti, Zvoriştea şi Pojorâta, dar şi de membri ai Clubului „Împreună”, ai Fundaţiei „Star of Hope”, acestea au fost expuse pentru vânzare doritorilor. Brăduţi, aranjamente florale, aplice, globuri, cununiţe, lumânări şi multe alte decoraţiuni au fost realizate la orele de terapie ocupaţională, în atelierele proprii, din sfoară sau pânză de cânepă, sârmă, hârtie, lemn, nuiele, conuri de brad, unele în stare naturală, altele pictate, lăcuite, împletite, vopsite, combinate între ele cu extrem de multă imaginaţie şi simţ artistic. La propriu, dar şi la figurat, decoraţiile realizate de persoane cu dizabilităţi sunt nepreţuite, de aceea fiecare cumpărător oferea pentru ele ce sumă dorea, sub formă de donaţie.

„Ziua de 3 decembrie are ca obiectiv promovarea înţelegerii, de către opinia publică, a problemelor cu care se confruntă persoanele cu handicap şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este o ocazie pentru schimbarea mentalităţii şi creşterea gradului de toleranţă al societăţii, la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a persoanelor cu dizabilităţi precum şi la conştientizarea, de către toţi cetăţenii, a faptului că acestea reprezintă o resursă insuficient pusă în valoare în momentul de faţă şi în nici un caz o povară pentru societate” a transmis DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: