Despre magie şi adevăr

Am reacţionat de curând, în spaţiul virtual, după ce am văzut trei oameni din televiziune, în trei emisiuni diferite, transmise în direct, care îndemnau părinţii să se apuce de cumpărat cadouri, că vin îndată Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Unul dintre ei şi-a dat seama că vorbeşte gura fără el şi a întors-o din vorbe; ceilalţi au ţinut-o aşa, langa, minute bune, chemându-i pe părinţi în magazinele de jucării, fără să facă măcar efortul de a-i transforma în ajutoare ale celor doi purtători de bărbi albe. Am şi avut în faţă, deodată, imaginea unui copil dezamăgit, dându-şi singur răspunsuri dureroase, nefiind pregătit să le afle.

Mi-a scris apoi o mamă care mi-a spus că i se pare exagerată atitudinea mea şi că există părinţi care nu şi-au crescut copiii cu poveşti din astea, au ales să le spună clar, în faţă, despre ce este vorba când vin sărbătorile de iarnă, cu moşii lor cu tot. Au ales să nu îi mintă, mi-a spus, că oricum vor afla adevărul şi vor suferi, deci mai bine li-l servesc direct.

Copilul meu a crescut cu Iepuraşul, cu Moş Nicolae şi cu Moş Crăciun, aşa am simţit eu să-i împodobesc sărbătorile. N-oi uita niciodată momentele când se trezea şi alerga să vadă ce i-au lăsat, în ghetuţe sau sub brad, amintirile alea fac parte dintre momentele frumoase ale vieţii mele de mamă, de om. Cum nici momentul în care i-am confirmat că eu am fost ajutorul lor, apoi am admis, de-a dreptul, că eu am fost cea care a vizitat magazinele şi a ales darurile nu îl voi uita. Şi ăla face parte din momentele speciale ale vieţii mele de mamă, alea întipărite pe vecie pe retină şi pe suflet.

E decizia fiecărui părinte dacă alege să îi spună adevărul sau îl dezmiardă cu poveşti şi legende pe puiul lui, nu încape discuţie. Dar, spuneţi-mi voi, oameni mari, care ştiţi că iubirea nu este veşnică, chiar dacă ne place multora să ne minţim aşa. Ei, dacă ea nu este veşnică, ce faci tu când te întâlneşti cu ea: alegi să o ocoleşti sau te cufunzi în magia ei şi căldura ei, chiar dacă ştii că, la sfârşit, urmează un duş, de cele mai multe ori de gheaţă?

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. de mos GERILA … …

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: