Slujbă de mulţumire închinată Centenarului Unirii Bucovinei cu România

Dis-de-dimineaţă, cu paşii grăbiţi, tinerii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, membrii din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, cu bucurie şi iubitori de glie şi de ţară, vin să aducă mulţumire Bunului Dumnezeu şi înaintaşilor noştri pentru evenimentele înălţătoare ce au fost marcate acum 100 de ani de românii ce au dus la împlinire acest act al Unirii.

Slujba de mulţumire a fost săvârşită la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, de părintele îndrumător Grichentie Natu şi înconjurat de tinerii studenţi care, cu căldura vocii, au dat răspunsurile la această frumoasă şi minunată râvnă a Centenarului.

Rămânem emoţionaţi şi adânc pătrunşi de istoria ce ne leagă şi ne uneşte pe toţi într-un cuget, simţire şi grai străbun.

„Români! Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!” spunea Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite şi unul din personalităţile care au marcat istoria modernă a României.

Anul 2018 este un an cu o mare încărcătură istorică pentru România şi pentru români. În acest an celebrăm împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment politic din 1918, de o importanţă majoră: unirea provinciilor româneşti şi desăvârşirea Statului Naţional Român.

Pe 27 martie 1918 a avut loc Unirea Basarabiei cu România (care mai apoi a fost ocupată de Imperiul Rus), în 28 noiembrie 1918 Unirea Bucovinei cu România, iar apoi, pe 1 decembrie 1918 Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Ţara Mamă, România. Astfel s-a realizat Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia.

La 1 Decembrie 1918, toate inimile românilor au vibrat pe aceeaşi frecvenţă, toate gândurile, faptele şi inteligenţa au fost puse la un loc pentru atingerea unui vis de veacuri. Oameni destoinici, de-a lungul timpului, au făcut paşi pentru atingerea acestui nobil ţel; oameni talentaţi au pus în cuvinte acest simţământ atât de înălţător.

Tot în urmă cu 100 de ani, dar cu două zile înainte de Marea Unire, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuţi, moţiunea privind Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare.

În timpul războiului bucovinenii au îndurat suferinţe de neimaginat. Preoţi români, învăţători şi chiar ţărani simpli au fost trimişi în lagărele de concentrare.

Pe 27 octombrie Adunarea Constituantă a Bucovinei a decis „Unirea Bucovinei cu celelalte ţări româneşti într-un stat naţional independent”. A fost ales Consiliul Naţional ca organ reprezentativ al Bucovinei, în frunte cu Iancu Flondor.

Pe 28 noiembrie, la Cernăuţi, s-a decis în unanimitate: „Noi, Congresul general al Bucovinei, întrupând suprema putere a ţării şi fiind investit singur cu putere legiuitoare, în numele Suveranităţii Naţionale, hotărâm Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.

În aceeaşi zi, Iancu Flondor, preşedintele Congresului, adresa regelui Ferdinand următoarea telegramă: „Mulţumind Proniei Cereşti, că după o lungă şi dureroasă aşteptare, ne-a învrednicit de a vedea ispăşită nelegiuirea ce s‘a săvârşit faţă de ţara noastră şi mândri că avem fericirea de a aclama pe Maiestatea Voastră Domn liberator şi purtător de grijă al nostru, rugăm să ne primiti sub sceptrul ocrotitor al Maiestăţei Voastre şi reînodând firul rupt cu sălnicie înainte de un veac şi jumătate, să reînoiţi strălucirea Coroanei lui Ştefan”.

O delegaţie formată din mitropolitul Vladimir de Repta, Iancu Flondor şi Ion Nistor a plecat spre Iaşi pentru a preda actul unirii regelui Ferdinand.

Aşadar, unitatea de cultură a ţărilor române a fost o realitate puternică în viaţa poporului nostru. Să facem deci, din crezul şi împlinirea Unirii, un imn al muncii, al bucuriei şi al desăvârşirii! (Conducerea ASCOR Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: