Iluminatul public cu LED, reducere de 3,5 ori a facturii la energia electrică

> Pentru această realizare, municipiul Suceava ar putea fi premiat la Gala premiilor de excelenţă a Asociaţiei Municipiilor din România > „Nu există vreun municipiu în ţară care să aibă iluminatul public modernizat în totalitate şi să fie şi proprietarul sistemului” a subliniat Ion Lungu

Primăria Municipiului Suceava a finalizat proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”, proiect finanţat din fonduri elveţiene nerambursabile. Anunţul a fost făcut ieri, de primarul Ion Lungu, care a precizat că iluminatul cu lămpi LED a adus importante economii la bugetul local. Valoarea totală a proiectului a fost de circa 14 milioane de lei, adică de aproximativ 3 milioane de euro.

„Sau schimbat 4.311 corpuri de iluminat, s-au montat 38 de dispozitive zonale şi s-a amenajat sistemul de telegestiune Lucrul cel mai important este că, într-un an de zile, s-a redus de 3,5 ori factura la energia electrică” a precizat şeful municipalităţii.

Astfel, dacă în luna octombrie 2016 s-au achitat 257.442 de lei, în octombrie 2018, valoarea consumului a fost de doar 72. 621 de lei.

Acesta este cel de-al doilea proiect de reabilitare cu finanţare nerambursabilă a iluminatului public, edilul-şef sperând că, pentru performanţa respectivă, Suceava va fi premiat la Gala premiilor de excelenţă a Asociaţiei Municipiilor din România. „Noi sperăm să fim pe podium cu acest proiect. Nu există vreun municipiu în ţară care să aibă iluminatul public modernizat în totalitate şi să fie şi proprietarul sistemului” a subliniat Ion Lungu.

În cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, proiectul a demarat efectiv în mai 2016, câştigătorul licitaţiei de execuţie fiind asocierea de firme Flash Lighting Services & Loial Impex Suceava. Durata de realizare a fost stabilită la 14 luni, obiectivul acestuia constând în modernizarea sistemului iluminatului public din întreg oraşul, exceptându-l pe cel de pe artera principală, care fost reabilitat în urmă cu câţiva ani, cu finanţarea europeană, prin Programul Operaţional Regional POR 2007-2013. În cadrul proiectului recent încheiat au fost prevăzute lucrări de demontare a vechilor corpuri de iluminat; montarea celor noi; înlocuirea şi montarea de cutii de conexiune pe stâlpii de iluminat; înlocuirea cablurilor; achiziţionarea şi montarea sistemului de telegestiune. Valoarea estimată a contractului a fost de 20,36 de milioane de lei fără TVA, însă cea contractată este suma de 13,19 de milioane de lei fără TVA, economiile rezultate în urma procedurii de achiziţie publică fiind dirijate înspre montarea de aparate de iluminat tip LED în cartierele nou construite, la patinoarul artificial în aer liber de pe strada Universităţii, precum şi înspre amplasarea de panouri fotovoltaice şi corpuri de iluminat tip LED în parcurile Simion Florea Marian, Central, Areni şi Burdujeni. Nu în cele din urmă, cu corpuri de iluminat tip LED, au fost dotate şcolile, grădiniţele şi licee şi clădirile din administrarea municipalităţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: