Guvernul caută portiţe de salvare

Deşi nimeni din coaliţia majoritară n-ar recunoaşte în ruptul capului că vreo rotiţă a guvernului Dragnea III nu funcţionează la parametrii maximi, totuşi s-a declanşat caruselul remanierilor, iar, dacă îşi planifică remanieri, atunci să nu vină liderul suprem şi activiştii săi să ne aburească din nou că avem cel mai performant guvern, fiindcă la fel de performante ziceau că sunt şi guvernele Grindeanu şi Tudose, iar acum hodinesc la întuneric într-o hrubă a istoriei.

Dar oare de ce vorbim noi despre portiţe de scăpare de moment ce guvernul se laudă cu atâtea măreţe realizări? Cică duduie economia mai ceva ca pe vremea lui Tăriceanu – prim-ministru, salariile şi pensiile cresc, de nu mai prididim să cheltuim paralele, şcoala şi sănătatea arată mai bine ca niciodată… Numai că orice zice guvernul anulează afurisiţii de finanţişti: hârzobul cu bani pentru pomeni electorale, creşteri de pensii şi salarii s-a golit, căci marii restanţieri şi datornici la bugetul statului nu sunt dispuşi să-şi achite dările la buget. Fiind clienţii PSD, au pentru asta şi susţinere politică. Bursele din întreaga lume dau semnale asemănătoare celor din anii 2007-2009, iar posibilităţile de creştere economică pe baza consumului nu mai funcţionează. Împrumuturile guvernamentale se fac pe dobânzi tot mai mari, iar banii europeni nu vin decât pe proiecte bine fundamentate, dar pe care, însă, nu are cine le face. De, lipsesc competenţele …

Pe deasupra, vin alegerile europarlamentare şi PSD nu are cu ce se împopoţona în afara unei bătălii cu Justiţia şi a revărsării unei cantităţi uriaşe de ură şi batjocură asupra bieţilor poporeni. Aşa că, după noi, potopul! Să-i lăsăm pe alţii să-şi rupă gâtul la guvernare şi să reediteze aventura lui Dacian Cioloş. Strategie perfectă pentru ei, dar păguboasă pentru România, pe care se vede că o repetă.

În fine, prima portiţă de scăpare ar fi, se spune, remanierea, care, ca orice remaniere, se va face pe gustul evaluatorului suprem; dar nicicând n-am avut un mai mare sentiment al inutilităţii şi neputinţei: se schimbă unii miniştri rebegiţi, a căror imagine se feştelise cu totul, cu alţi pioni proaspeţi, dar comanda politică va fi aceeaşi, frâiele vor fi în mâna aceluiaşi personaj, mereu acelaşi, care şi-a condus până acum echipajele în prăpastie. Nu aşa a rămas România de căruţa Europei în nici 2 (doi) ani?

A doua portiţă e mai pe din dos, mai cu fereală: măreţii lideri social-democraţi au ieşit la cumpărături: păstrarea actualei majorităţi a devenit problematică ori prea costisitoare, iar atunci e nevoie de parlamentari siguri care să voteze când îşi ridică Dragnea sfârcul stâng al mustăţii. Sunt preferaţi (or fi fiind îngrămădeală, coadă?) membrii ALDE, tovarăşi de guvernare, care au devenit cam pretenţioşi şi năzuroşi, dar nu vor fi refuzaţi nici voluntarii altor partide. Vorba aceea: lac să fie, că broaşte…, slavă Domnului! Şi nu vă mai miraţi, că doar nu se face treaba asta pentru întâia dată!

A treia portiţă de scăpare pare a fi provocarea unei situaţii confuze care să-i permită PSD o ieşire onorabilă de la guvernare, ceva de tipul unei moţiuni de cenzură a Opoziţiei, dar pe care s-o voteze cu entuziasm aleşii săi, căci după experienţa unei alte moţiuni de cenzură de anul trecut cred că nu le-a pierit pofta definitiv.

Or mai fi căutând şi alte portiţe de scăpare, căci din programul de guvernare explicat cu atâta entuziasm şi cu arătătorul la tablă de tătucul Liviu Dragnea s-a ales praful şi pulberea, ba şi o cruntă dezamăgire a propriului bazin electoral: deşi li s-au mărit salariile, medicii pleacă pe rupte în Occident, iar condiţiile din spitale sunt şi mai proaste, emigrarea a devenit fenomen de masă în judeţele sărace, fondurile europene nu vin fără proiecte, căci guvernul actual nu ştie să le facă, investiţiile stau să-şi dea duhul, iar măreaţa lege Dragnea – Offshore a reuşit să-i alunge pe toţi cei ce voiau să exploateze gazele din platoul continental al Mării Negre. Şi legile justiţiei au fost întoarse in corpore de Comisia de la Veneţia şi PE, UE…

Mai puneţi la socoteală şi răzmeriţa împotriva liderului suprem Dragnea a grupurilor Ponta, Firea, Ţuţuianu, Stănescu… şi aveţi tabloul complet al eşecului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: