Până la 30 noiembrie, la Fălticeni

Expoziţie personală de pictură a Mariei Lungu

Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni găzduieşte, în luna noiembrie, expoziţia personală de pictură a artistei plastice Mariea Lungu. Vernisajul expoziţiei a avut loc în seara zilei de joi, 1 noiembrie 2018, în prezenţa multor iubitori de cultură şi artă din urbea de pe Şomuz, dar şi a celor care o cunosc sau au dorit să o cunoască în altă ipostază, cea de artist plastic, pe farmacista pensionară Mariea Lungu. Evenimentul a fost deschis de gazda evenimentului, muzeografa Maria Crăciun, care a scos în evidenţă vocaţia spre artă a Mariei Lungu.

În urmă cu doi ani, odată cu pensionarea, Mariea Lungu a pornit pe un drum, cel al artei plastice, împreună cu inspectorul şcolar pentru arte prof. Mihaela Loredana Ceică, iar de un an celor „doi călători” spre frumos li s-a adăugat artistul plastic Dumitru Rusu, profesor la a Şcoala Populară de Arte ”Ion Irimescu” Suceava, sub îndrumarea căruia doamna Lungu, la vârsta de 64 de ani, doreşte să înveţe regulile pentru a ajunge un pictor profesionist.

Pentru a avea certitudinea că este plăcut şi apreciat de public, un artist trebuie să facă expoziţii. Anul acesta este pentru a doua oară când fălticenenii se întâlnesc cu lucrările doamnei Lungu într-o expoziţie. Este important că are curajul de a expune şi îşi întăreşte acea certitudine că publicul o apreciază, o încurajează şi următoarea expoziţie va veni cât mai curând pentru că lucrările dumneaei de la o expoziţie la alta sunt din ce în ce mai bune, este opinia profesoarei de pictură Mihaela Loredana Ceică.

„Mariea s-a gândit că mai are un vis de îndeplinit şi visul ei este acela de a picta şi a transmite prin tablourile ei sufletul ei frumos, pentru că artiştii, în lucrările lor, îşi pun o parte din suflet şi doar un om frumos poate pune pe pânză idei frumoase.

O să observaţi că lucrările sunt inundate de culori vii aşa cum este bucuria de a picta. O să întâlniţi peisaje, flori, portrete, dar toate în culori vii, care arată că sufletul Mariei este vesel şi dornic de a-şi îndeplini visul de a fi un mare pictor.

O apreciez foarte mult pentru că la această vârstă a avut îndrăzneala să înceapă să meargă pe un anumit drum, să se înscrie la Şcoala Populară de Artă, elevă la clasa profesorului pictor acuarelist Dumitru Rusu”, a spus prof. Mihaela Loredana Ceică.

Stilul propriu impus prin lucrări

Mihaela Loredana Ceică a spus că, în lucrările lui, un artist îşi pune amprenta personală şi, chiar dacă încerci să îl cizelezi, să îl modelezi, să îl duci pe o altă cale, el ţine de calea lui pentru că aşa este sufletul lui iar prin lucrările realizate încearcă să impună un anumit stil. Fiecare pictor are stilul lui, unul se remarcă printr-o portretistică foarte bună, unul se remarcă printr-un peisaj foarte bun, altul printr-o coloristică, altul printr-o acuarelă deosebită. Doamna Mariea Lungu se remarcă prin culori vii, care se regăsesc în peisaje şi portrete.

 „Pentru mine este un elev, dar un elev mai încăpăţânat. La Colegiul de Artă «Ciprian Porumbescu» cu elevii mei, adolescenţi, lucrez mult mai uşor, îi cizelez, dar la vârsta de 64 de ani elevii sunt mai încăpăţânaţi. Artistul îşi pune amprenta personală şi încearcă să-şi creeze stilul lui personal. Oricât ai încerca să îl scoţi din tiparul acesta nu reuşeşti, dar foarte uşor îl înveţi nişte lucruri pe care un artist plastic trebuie să le aibă în vedere, forme, construcţie, paginaţie, compoziţie. Mă bucură pentru că de la lună la lună se vede un progres şi, mergând la Şcoala Populară de Artă, alături de domnul prof. Dumitru Rusu, Mariea va reuşi să ajungă cu portretul la cea mai înaltă calitate”.

Perseverenţa, devotament, curajul şi pasiune de a picta

Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, consideră că artista ne impresionează cu perseverenţa, devotamentul şi curajul, dar şi pasiunea arzătoare de a picta şi de a ne împărtăşi şi nouă ce pictează. Misiunea Mariei Lungu stă mai curând în acea pătrundere de a găsi viziunea, de a reprezenta în creaţiile sale şi adaptat stilului său în special natură şi flori.

„Când compune un tablou artista îşi pune în faţă diverse probleme de volum, de culoare, de linii, se gândeşte să le conceapă cât mai bine. De asemenea sensibilitatea artistei reprezintă un instrument de o importanţă deosebită care generează şi pătrunderea într-o anumită nişă constructivă. Artista ne prezintă sincer şi dezinvolt cea ce caută în adâncul sufletului ei, comori ascunse, amintiri, vise abandonate care până atunci nu le-a dezvăluit, dar prin realizarea acestor creaţii reuşeşte să-şi ascută simţurile, să evolueze, să reflecteze şi să se bucure de din ce în ce mai mult de viaţă. Este într-un plin proces de căutare, de cercetare, de analiză de dezvoltare în domeniul picturii. Încet, încet, cu paşi mărunţi şi siguri va ajunge la o cotă destul de înaltă. Examinarea atentă a naturii vii este cea mai sigură ucenicie a unui pictor în devenire. Pentru artista Mariea Lungu natura rămâne un punct de plecare şi printr-un fel de alegorie ea depăşeşte concretul vizual în pictură din care rezultă o altă imagine a naturii. Artista nu evocă şi nu copiază fidel natura, ci o exprimă în felul său, mai precis o sugerează prin propria imaginaţie şi sensibilitate”, a caracterizat-o Delia Leizeriuc pe artista fălticeneană.

Simboluri cheie în lucrări

În expoziţie sunt prezentate şi câteva încercări de portret „care constituie parcă un poem cu accesorii, plin de spaţiu şi visare”.

„Arta este cu mult mai anevoioasă la capitolul portret, este mai ambiţioasă, acest gen în aparenţă modest are nevoie de o uriaşă putere de pătrundere, reprezintă un studiu intens şi bine gândit, ca mai apoi să fie transpus cu meticulozitate pe pânză. Artistul Mariea Lungu a încercat să pună în evidenţă anumite trăsături, preponderent feminine, presărate de această dată şi cu câteva elemente simbolice care sunt ferm convinsă că le-a marcat intuitiv dar sincer, care efectiv ne ghidează pe noi privitorii la o anumită poveste către dragostea sinceră, către trecerea timpului incomensurabil şi de nestăpânit, către visare, nostalgie, către un anumit mesaj cheie care se poate citi, intui, după examinarea atentă a unor detalii relevante din tablou”, consideră Delia Leizeriuc

Delia Leizeriuc a dat ca exemple luna, un simbol ceresc fundamental asociat principiului feminin al fertilităţii, creşterii vegetaţiei şi primenirii timpului, stelele care simbolizează spiritul şi sunt considerate în popor drept călăuze ale oamenilor şi simboluri ale destinului individual. Alt element prezent în lucrările de pe simezele muzeului fălticenean este cascada, un simbol al lumii divine ce se revarsă asupra haosului. Chiar dacă lista simbolisticii prezente în lucrări este mare, cel mai important rol îl are imaginaţia, iar artista Mariea Lungu a dat dovadă că imaginaţia ajunge la nişte etape interesante.

Fire sensibilă, Mariea Lungu preferă să se exprime prin culoare

Artistul plastic Mariea Lungu a mulţumit gazdelor pentru ospitalitate şi modul de primire, considerând Muzeul Apelor un centru de cultură valoros şi primitor, oferind din suflet operele sale pentru a încânta inimile şi sufletele vizitatorilor.

„Astăzi mai dau o filă din cartea vieţii mele. De la politicile medicamentului la pictură este o diferenţă foarte mare. Nicio trăire, niciun sentiment nu este mai presus, mai înălţător decât iubirea, iubirea de oameni, de natură, de tot ceea ce este viaţă. Fiecare tablou este o poveste plină de lumină, de culoare, de armonie, de iubire, intense trăiri, este o poveste unică în felul ei. Povestea este născută din mirajul culorilor şi este o adevărată terapie pentru suflet dacă iubeşti frumosul, îl cauţi, îl exprimi, îl interpretezi, urmându-ţi chemarea. Dacă priveşti un tablou ai impresia că poate vorbi precum sunetul muzicii şi în fiecare lucrare veţi descoperi o părticică din sufletul meu. Doresc să mai lase Dumnezeu o frunză, un fir de nisip, un anotimp, un an, un timp pentru a duce la capăt ceea ce am început”, ne-a spus, cu emoţie şi lacrimi în ochi, Mariea Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI