Cetatea de Scaun a fost, ieri, centrul României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a oferit, ieri, Cetăţii de Scaun a Sucevei, un drapel naţional ca simbol şi mesaj de unitate.

Preşedintele a spus că este bucuros şi emoţionat să se afle în Cetatea de Scaun a Sucevei pentru a cinsti Marea Unire şi a serba Centenarul.

„Serbăm 100 de ani de când Bucovina şi-a regăsit ţara, România, iar astăzi, Cetatea de Scaun a Sucevei nu este doar o culisă, nu este doar un monument istoric. Astăzi, dragii mei, pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României” a spus Iohannis.

El a precizat că a dorit să fie alături de suceveni pentru a serba împreună un eveniment care pentru Bucovina are o semnificaţie aparte şi că pentru toată România are o semnificaţie aparte.

„La aniversarea unui secol de la constituirea Consiliului Naţional Român din Bucovina, organismul care a pregătit şi organizat unirea Bucovinei cu România, las în Cetatea de Scaun, ca simbol şi mesaj de unitate şi de prezenţă a statului român în această străveche Cetate de Scaun, acest drapel al României, un drapel naţional” a spus preşedintele.

El a menţionat că instituit în anul revoluţionar 1848, drapelul a fost expresia maturizării conştiinţei naţionale, iar deviza sa „Dreptate şi frăţie” probează că naţiunea română îşi asuma, încă de la începuturile sale, valorile umaniste occidentale.

„România de astăzi este rodul unui proces de modernizare europeană, început acum 170 de ani ca proiect politic al elitelor vremii de atunci. Marele Război a validat acest proiect prin sacrificiul basarabenilor, bucovinenilor, transilvănenilor, dobrogenilor, muntenilor, oltenilor şi moldovenilor” a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că acest proiect şi-a găsit consfinţirea democratică în adunările de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, la 27 martie, la 28 noiembrie şi la 1 decembrie 1918, iar rezultatul său, România Marii Uniri, a fost recunoscut prin tratatele de pace postbelice. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI