„Obcina literară” (an IV, nr.22)

Un număr inedit

Ne-au vizitat zilele trecute, la redacţie, chiar împricinaţii, cei mai importanţi „vinovaţi” de apariţia, după ceva vreme de pauză, a revistei „Obcina literară” (an IV, nr.22, din 24 sept. 2018). Ea este editată de „Muzeul Rural EMILIANUS” din Horodnic de Sus, fiind plăsmuită, ca şi muzeul, de avocatul/ scriitor Emil Ianuş, cel ce semnează în ziarul nostru epigrama zilnică.

Se întâmplă destul de rar ca un număr de revistă să fie consacrat integral unui singur eveniment. Este şi cazul numărului de faţă al „Obcinii…”, evenimentul fiind creat în cinstea scriitorului horodnicean Ion Prelipcean, care a împlinit 72 de ani. Participanţi au fost membri ai cenaclului „Obcina” din Rădăuţi, iniţiatorul întâmplării fiind neobositul Dumitru Parasca, „sufletul” mai tuturor întâmplărilor literare „private” din Rădăuţi din ultima vreme. Mobilul concret al convocării a fost oferirea drept cadou a unei biciclete noi profesorului Ion Prelipcean, mâhnit vizibil de deteriorarea vechii sale biciclete, cu care „veşnicul călător” făcea „naveta” între Horodnicul său şi Rădăuţi. Bicicleta a fost cumpărată prin contribuţia celor mai mulţi dintre membrii cenaclului.

După ce şi-a motivat iniţiativa şi a mulţumit „contribuabililor”, Dumitru Parasca l-a invitat la vorbă pe sărbătorit, „cuvântarea” sa, croită de acasă, dar rătăcită, oprindu-se asupra tuturor celor de faţă la manifestare. Cuvântarea sa constituie textul editat în cele 30 de pagini ale revistei.

Referitor la revistă, s-a vorbit, pe mai multe voci din asistenţă, despre totala ei nesusţinere de către autorităţi, în ciuda solicitării înscrierii publicaţiei între obiectivele finanţate de Consiliul Local.

Până la urmă, prin modul în care a fost construit, acest nou număr al „Obcinii literare” rămâne o curiozitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: