Refuzaţi de la donarea de sânge pentru că au călătorit în ţări unde s-au înregistrat cazuri de infecţie cu virusul West Nile

> Restricţia este valabilă 28 de zile de la întoarcerea în ţară

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat, vineri, că persoanele care au călătorit sau care locuiesc în ţări unde s-au înregistrat cazuri de infecţie cu virusul West Nile, respectiv Grecia, Serbia, Italia şi Ungaria, au restricţie la donarea de sânge timp de 28 de zile de la întoarcerea în ţară.

Medicul sucevean a spus că, până în prezent, au fost refuzate de la donare aproximativ 10 persoane, explicându-li-se motivul restricţiei.

Ea a arătat că şi persoanele care provin din judeţele în care au fost confirmate cazuri de infecţie cu virusul West Nile au restricţii.

Medicul Maria Pilat a precizat că în judeţul Suceava nu s-au creat suspiciuni până acum în niciun caz de infecţie cu virusul West Nile.

Directorul CJTS Suceava a menţionat că în lunile iulie şi august se înregistrează o scădere a donatorilor de sânge şi speră ca după data de 10 septembrie să fie o revigorare a numărului de donatori.

„E perioada de vară care este, în general, deficitară în fiecare an în privinţa donării de sânge, în perioada concediilor şi a vacanţelor, dar încercăm să facem faţă, cel puţin în cazul urgenţelor. Urgenţele le-am asigurat, nu s-a pus problema de o amânare a vreunei intervenţii chirurgicale”,

Ea a mai spus că stocuri deficitare se înregistrează la grupele de sânge B III şi AB IV, dar şi la toate grupele cu Rh negativ.

Referindu-se la apropiata mini-vacanţă, medicul sucevean a arătat că, în funcţie de numărul donatorilor care se vor prezenta luni şi marţi la CJTS Suceava, dar şi de stocul de sânge existent, urmează să se ia o decizie dacă va fi nevoie ca personalul instituţiei să fie solicitat să lucreze în una din aceste zile, astfel încât să fie asigurat necesarul de sânge.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se precizează că, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 şi până în prezent, au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecţiei cu virus West Nile şi un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani, care avea comorbidităţi.

„Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că „aproximativ 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă simptome”, însă în cazul în care apar simptome precum febra, durere intensă de cap, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministerul Sănătăţii precizează că „în cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele de peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică)”, pot să apară şi alte simptome, respectiv rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să adopte mai multe măsuri de protecţie, între acestea numărându-se evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor care ucid ţânţarii, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor, dar şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: