Sfinţirea bisericii din Gulia, Dolhasca

Pe drumul ce urcă şerpuit din Dolhasca spre Mănăstirea Probota, monument UNESCO, unde se odihnesc Oltea Doamna şi voievodul Petru Rareş, fiul marelui voievod Ştefan cel Mare, pe partea stângă, imediat ce intrăm în satul Gulia se află biserica parohială cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ce a fost zidită din piatră, în anul 1887, de preotul Baltă cu cei doi fii ai săi, preoţi şi ei, pe vechea vatră a Schitului Mănăstirii Probota. Ea a fost refăcută între anii 1951 – 1956. Pe atunci a existat o încercare de sfinţire a bisericii, dar, din motive politice, această intenţie nu s-a concretizat.

În acest sens, tânărul preot paroh Lucian Tătaru, sprijinit îndeaproape de experimentatul preot Victor Tătaru, a întreprins toate demersurile necesare, înzestrând biserica cu pictură inedită în frescă pentru sfinţirea cea mare, care se pare că nu a fost făcută la această biserică de mai bine de 100 de ani (nu există documente care să ateste acest fapt). Aşa că, în Anul Centenar al Unirii, pe 12 august, se va săvârşi sfinţirea bisericii cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Manifestările prilejuite de acest eveniment încep de sâmbătă, de la ora 19, când se va săvârşi slujba vecerniei, oficiată de un sobor de preoţi. Duminică, după ora 8, vor fi sfinţite Sfânta Masă şi Biserica, urmând ca la ora 9.30 să fie oficiată Sfânta Liturghie arhierească, avându-l în frunte pe PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Aşadar, noul paroh Lucian Tătaru îi invită cu mare drag pe toţi credincioşii să fie alături la marea sărbătoare a satului Gulia, arondat oraşului Dolhasca.

Şi un aspect inedit, menţionat de părintele paroh: în ajunul marelui praznic Împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, la Biserica din Gulia se va oficia pentru prima dată Prohodul Adormirii Maicii Domnului. (SERAFIM ILIUC)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: